До Міжнародного жіночого дня

Дев’яносто тисяч тюльпанів виростили до весняних свят у теплицях оранжерейно-паркового господарства Печерського району столиці. За вікном глибокий сніг, а тут буяння червоних, бузкових, білих, рожевих, фіолетових квітів, які поети називають символом весни і кохання. Щороку «Київзеленбуд» розширює тюльпанові поля,  їх дедалі більше з’являється в теплицях та в парках.

На знімку:
до весняних свят в оранжереях Печерського району столиці
вирощено 90 тисяч тюльпанів.

— Нині ми вирощуємо 18 сортів тюльпанів: ранніх, середніх і пізніх. Надаємо перевагу пастельним, ніжним кольорам. Підбираємо їх так, щоб вони гармоніювали між собою і щоб можна було компонувати букети різних розмірів, — каже головний ландшафтний дизайнер господарства Алла Філіппова.
З теплиць зрізані квіти та у горщиках надходять у торгову мережу, на замовлення на підприємства і в організації, де останнім часом віддають перевагу не імпортним квітам, а своїм, українським.
Перші тюльпани, зазначає Алла Філіппова, розкрилися в середині лютого, до Дня закоханих. Масове цвітіння традиційно припадає на початок весни. І поки у суспільстві тривають дискусії щодо того, чи потрібно відзначати Міжнародний жіночий день, пов’язаний з пролетарським феміністським рухом, чи варто щось поміняти в нашому календарі свят, українці частіше вітають одне одного з 1 березня — з приходом весни.
 Цьогоріч у цей день у метро на станції «Золоті ворота» оркестр Національної гвардії грав класичні твори, а керівники «Київзеленбуду» вручали жінкам тюльпани.
Їх пізні сорти, прописані в теплиці, лише викинули бутони і зацвітуть за якихось кілька тижнів. Щоб вони набралися сили й кольорів, щодня біля квітів працюють озеленювачі Тетяна Циганенко, Наталя Лисенко, Лілія Дідик, Валентина Семена, Олена Коваленко, Людмила Литвиненко, Катерина Шевченко, Світлана Василенко.
По-справжньому помилуватися тюльпановим цвітінням можна буде у квітні, коли на Співочому полі розкриються тисячі різнобарвних квітів. Загалом лише у Печерському районі восени, під зиму, висаджено 50 тис. цибулин цих багаторічних рослин.
— З кожним роком у Києві збільшуватиметься кількість тюльпанів і їх сортів. До того ж на клумбах оселяться і нарциси, — каже Алла Філіппова. — А разом з однолітніми квітами — чорнобривцями, айстрами, петунією, жоржинами, а ще з виткими, килимовими, декоративно-листяними буде висаджено 13 мільйонів рослин. Зокрема, в композиції на квітковому годиннику по вулиці Героїв Небесної Сотні, на схилі по вулиці Грушевського навпроти Кабінету Міністрів України, біля адміністрації Президента України.

Світлана ЧОРНА.
Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.