Проблеми, які доводиться нам розв’язувати, беруть початок ще з далекого 1948 року. Тоді у нашій Городецькій сільській раді, що у Володимирецькому районі на Рівненщині, з одноосібних приватних господарств було створено колгосп імені Сталіна. Земля, що належала безпосередньо населенню, — сінокоси, ліси, а також худоба, сільськогосподарський інвентар — стала власністю колгоспу.

Ірина Басик.

На той час господарство розвивалося, використовувало трудові ресурси, раціонально оброблялася земля, яка давала дохід державі, хоч селянам було тяжко виживати за натуральну оплату, що видавалася на зароблені трудодні. Пізніше до нашої громади було приєднано ще села Сварині і Велихів.
Наказом № 115 від 22.01.1961 Міністерством сільського господарства УРСР колгосп ім. Сталіна було перейменовано в радгосп «Городецький» елітно-насіннєвого напряму, а через тридцять років, у 1991-му, він наказом Національної академії аграрних наук України № 284 від 21.11.1991 року перейменований у «Дослідне господарство «Городецьке».
З моменту, коли в Україні було встановлене право безоплатної приватизації землі (з 15.02.1991 р., дата набрання чинності Земельного кодексу України від 18.12.1990 р.), громада не використала належне їй право приватизації, оскільки господарство є державною власністю в цілісно-майновому комплексі. Цим порушено конституційне право жителів нашої громади, а саме ст. 13-14 Конституції України.
З 1993 року ДП «ДГ «Городецьке» має державний акт на право постійного користування землею. Але від цього стало лише гірше громаді. Адже люди не лише, як в інших населених пунктах, не отримали земельних паїв, а й немає перспективи розширення сіл, в чому велика потреба, особливо зараз. Бо на території нашої Городецької сільської ради проживає 3 674 людей, із них майже 800 — молодь віком від 18 до 35 років. Протягом року реєструється 25—30 шлюбів, щорічно народжується 65—75 дітей, приріст населення становить 45—50 чоловік. Молодь залишається в селі, а землі для забудови та ведення особистого селянського господарства немає.
ДП «ДГ «Городецьке» залишається єдиним державним підприємством в районі, що займається виробництвом сільськогосподарської продукції тваринництва та землеробства. Працездатне населення громади зацікавлене в розвитку господарства та зайнятості населення, однак тут працює менше 50 робітників. Та й за них господарство не спроможне перерахувати внески до Пенсійного фонду. За нашими спостереженнями, поголів’я великої рогатої худоби в господарстві зменшилося, ферми руйнуються, не всі землі використовують...
І це в той час, коли місцеві мешканці, серед яких — учасники АТО, багатодітні сім’ї, діти-сироти, ліквідатори аварії на ЧАЕС не мають можливості отримати ділянки для забудови, для ведення особистого селянського господарства, для садівництва, фермерства.
Окрім проблеми із землею, в селі ще заросла чагарником річка Вирка та повністю розбиті дороги загального користування, яких ми не маємо права відремонтувати, бо річка і дороги теж належать ДП «ДГ «Городецьке» і підпорядковані Національній академії аграрних наук України.
Саме тому ми звернулися з проханням до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, аби допомогли нам розв’язати земельну проблему.
З Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України за підписом заступника голови Комітету О. Бакуменка 26 липня 2017 року нам надійшла така відповідь (№04-11/11-1286):
«У Комітеті Верховної Ради України з питань земельних відносин за дорученням Голови Верховної Ради України Парубія А. В. від 11.07.2017 (до вх. №154254) розглянуто колективне звернення жителів громади сіл Велихів, Городець, Сварині Володимирецького району Рівненської області щодо передачі частини земель державного підприємства «Дослідне господарство «Городецьке» у власність сільської громади і відповідно до Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» надіслано для розгляду Кабінету Міністрів України. Про результати розгляду Городецьку сільську раду буде повідомлено».
І досі нас ніхто не повідомив, як обіцяли. А ось як відписалась на звернення Городецької сільської громади Національна академія аграрних наук України, у віданні якої перебуває ДП «ДГ «Городецьке» (лист № 1-6-1/290 від 28.09.2017 за підписом в. о. президента А. С. Заришняка):
«...Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням «Деякі питання збереження об’єктів державної власності» від 11.02.2010 №318-р зобов’язав Державний комітет із земельних ресурсів разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади та іншими суб’єктами управління об’єктами державної власності, у тому числі Національними та галузевими академіями наук, не допускати погодження документів, прийняття рішень, на підставі яких може здійснюватися відчуження з державної власності земельних ділянок, наданих у постійне користування державним підприємствам, установам та організаціям (крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації, та земельних ділянок, відчуження яких здійснюється для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності), до законодавчого врегулювання питання щодо визначення порядку їх відчуження»...
Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру в листі за №18-28-013-12015/2-17 від 28.07.2017 неоднозначно натякнула:
«Площа земель, що перебуває у постійному користуванні ДП «ДГ «Городецьке», становить 5825,7 гектара. Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою, зокрема, є: добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених Кодексом. Добровільна відмова від права постійного користування земельною ділянкою та порядок вилучення земельних ділянок регулюються відповідно ст. 142 та 149 Кодексу».
Минуло чимало часу від наших звернень у вищі інстанції, але проблема так і не розв’язана. Вона дедалі більше соціально загострюється. Бо громада вже не просить, а вимагає у держави з метою розширення меж населених пунктів перспективного розвитку сіл:
— на забудову в селах Городець — 50, Велихів — 30 (фактична забудова за межами села 15 гектарів), Сварині — 20 гектарів;
— 200 гектарів землі для ведення особистого селянського господарства (фактично маємо в перерахунку на один господарський двір 0,47 га земель запасу); 20 гектарів для садівництва та фермерства, 210 гектарів для сінокосіння.
Ми впевнені, що питання передачі земель з державної власності у комунальну свідомо затягується землевласником. Про це свідчить той факт, що 09.02.2012 року ДП «ДГ «Городецьке» укладено договір на розроблення документації із землеустрою щодо інвентаризації земель, які перебувають в постійному користуванні підприємства, для визначення земельних ділянок, що можуть бути передані до комунальної власності територіальної громади Городецької сільської ради Володимирецького району Рівненської області. Ця документація погоджена Управлінням Держземагентства у Володимирецькому районі Рівненської області (висновок від 09.10.2004 року №04-09/1987). Відтоді пройшли роки. А віз, як то кажуть, і нині там: з Києва отримали лише одні відписки, землевласник, схоже, не поспішає передавати землю громаді — мабуть, чекає, коли вона буде продаватися. Тим часом наша громада задихається у нинішніх межах, не може розвиватися.

Ірина БАСИК, 
Городецький сільський голова.

Рівненська область.