Реформа парламенту — це велика наука політичної культури між депутатськими фракціями, різними політичними силами, представленими у Верховній Раді, наголосив на спільному брифінгу з європарламентаріями Голова Верховної Ради Андрій Парубій. До кожної реформи, яка проводилася через парламент, — пенсійної, медичної, освітньої — у різних політичних сил було різне бачення, зауважив він, але ці реформи відбулися. І на шляху реформ нам дуже корисний досвід європейських колег. 

А. Парубій зазначив, що усвідомлює — очікування суспільства є значно вищими, однак не можна применшувати те, що вже зроблено. «Шлях реформ — не завжди є популярним, — сказав глава парламенту, — цей шлях завжди важкий для всіх країн. Нам доводиться ці реформи здійснювати ще в час відбиття російської агресії. Але я впевнений — ми не могли би забезпечити проведення реформ через Верховну Раду, якби не ця реформа парламенту, не рівень політичної культури, який вдалося здобути завдяки нашій співпраці».

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Реформа парламенту — це не математика, коли пробуємо рахувати кількість законів чи правок, це загальна атмосфера, імплементація рекомендацій, це масштабна системна робота, ключове в якій — зміна політичної культури.

Потрібні нові підходи до того, щоби знаходити консенсус, додав Елмар Брок. Він повідомив, що за декілька тижнів у Швейцарії відбудеться третя зустріч у рамках «діалогу Жана Моне» (щодо впровадження інституційної реформи Верховної Ради України), на якій планується ухвалити спеціальну резолюцію, яку реалізовуватиме український парламент. «Але це ваше рішення — втілювати її чи ні», — підкреслив Е. Брок.

Найбільше, чого прагнемо через нашу співпрацю — це уміння культурно проводити політичний діалог і через нього досягати консенсусу, зауважив, у свою чергу, Пет Кокс.

Голова Верховної Ради також повідомив, що на початку літа планується проведення у Верховній Раді конференції глав і представників парламентів Балто-Чорноморського регіону, на якій обговорюватиметься і питання можливості створення спільної військової бригади.

Серед основних завдань на наступний пленарний тиждень Голова Верховної Ради назвав законопроекти про національну безпеку, який започаткує ще одну системну реформу — сектору оборони та безпеки з огляду на майбутню інтеграцію України до НАТО із урахуванням рекомендацій експертів. А. Парубій повідомив, що парламент розпочне розгляд цього законопроекту як тільки буде висновок щодо нього профільного комітету та експертів НАТО. А також обрання Голови Нацбанку. При цьому Андрій Парубій пожартував: що у нього, як у глави парламенту, на жаль, немає кнопки «226 голосів», а тому доведеться очікувати, коли депутатські фракції завершать консультації з цього питання. А також ухвалення нового Виборчого кодексу, до якого надійшло понад чотири тисячі правок.

А на шляху реформування парламенту наступними кроками мають стати ухвалення законів про принципи розподілу парламентських комітетів та скорочення кількості комітетів відповідно до урядових міністерств, які планують розглянути у першому читанні наступного пленарного тижня.

Голова Верховної Ради також висловив думку, що попереду — більш як півтора року роботи парламенту нинішнього скликання.