Постанова Верховної Ради України

Верховна Рада України постановляє:

1. Визнати, що намір органів влади Російської Федерації та окупаційної адміністрації незаконно провести 18 березня 2018 року вибори Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі — є грубим порушенням Конституції та законів України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, у тому числі Статуту Організації Об’єднаних Націй, Заключного акта Наради з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінський заключний акт), Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум), Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй «Територіальна цілісність України» № 68/262, ухваленої 27 березня 2014 року на 68-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, інших міжнародно-правових актів, а також низки міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та Російська Федерація.
2. Схвалити Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку з підготовкою незаконних виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (додaється).
3. Доручити Міністерству закордонних справ України невідкладно направити текст Звернення до Ради Безпеки і Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, міжнародних організацій, парламентських асамблей, парламентів та урядів держав — членів Організації Об’єднаних Націй.
4. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 1 березня 2018 року.
№ 2310-VІІІ.

Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку з підготовкою незаконних виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі

20 лютого 2014 року Російська Федерація розпочала агресивні дії, що протягом тижня перейшли у пряме військове вторгнення та тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які є частиною суверенної території України у її міжнародно визнаних кордонах.
18 березня 2014 року Президентом Російської Федерації було підписано злочинний акт про незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Упродовж чотирьох років Російська Федерація чинить злочин агресії проти України і здійснює окупацію частини її території.
Російська Федерація вчиняє воєнні злочини та злочини проти людяності стосовно цивільного населення тимчасово окупованих територій України, включаючи вбивства, тортури, викрадення людей, примусове переміщення, депортацію цивільного населення, етнічну дискримінацію, примушування до вступу до військових формувань Російської Федерації та злочини проти власності.
Російська Федерація розгорнула репресії проти мирного населення на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей, включаючи численні незаконні арешти, викрадення, вбивства, тортури і переміщення людей.
Невизнання легітимності та засудження дій російського агресора з вимогою відновити територіальну цілісність України відображено у рішеннях Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, зокрема у Резолюції «Територіальна цілісність України» від 27 березня 2014 року №68/262, Резолюції «Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» від 19 грудня 2016 року №71/205 та Резолюції «Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» від 19 грудня 2017 року № 72/190.
Консолідована позиція міжнародної спільноти щодо незаконності окупації території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та визнання Росії державою-агресором також підтверджена численними рішеннями Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Європейського Союзу, 
НАТО, інших міжнародних організацій, а також рішеннями іноземних урядів.
Продовжуючи зухвало порушувати Статут Організації Об’єднаних Націй, загальновизнані принципи і норми міжнародного права, російська окупаційна влада планує 18 березня 2018 року провести вибори Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Свідомо обрана дата 18 березня 2018 року показово підкреслює цинізм, реваншизм та агресивність політики Кремля.
Вважаємо такі наміри порушенням суверенітету України, чинних міжнародних договорів між Україною та Російською Федерацією, що підтверджують суверенітет, територіальну цілісність та державний кордон України, а також свідомим викликом міжнародному співтовариству, насамперед державам - підписантам Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року.
Організація і проведення так званих «виборів» Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя є черговими спробами легітимізації незаконної анексії. Їх результати не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані Україною і міжнародним співтовариством.
З огляду на вищезазначене вітаємо рішення Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, а також моніторингової місії Європейського Союзу не брати участь у спостереженні за незаконним виборчим процесом в окупованому Криму.
Верховна Рада України звертається до Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Європейського Союзу, 
НАТО, інших міжнародних організацій, парламентських асамблей, до парламентів та урядів іноземних держав із закликом:
1. Вжити всіх можливих заходів для застереження органів влади Російської Федерації та окупаційної адміністрації від проведення виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.
2. У разі проведення голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя - засудити його, не направляти до цього регіону спостерігачів, у тому числі у складі міжнародних місій, а також зазначити у висновках спостережних місій, в тому числі направлених під егідою Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі, факт нелегітимного голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, що суттєво спотворює результати голосування у цілому в Російській Федерації.
3. Засудити порушення органами влади Російської Федерації та окупаційною адміністрацією суверенітету і територіальної цілісності України, прав і свобод людини на тимчасово окупованій частині її території.
4. Запровадити додаткові санкції проти Російської Федерації, а також персональні санкції (обмеження) стосовно причетних до:
організації незаконного голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя під час виборів до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року та Президента Російської Федерації у 2018 році;
систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
5. Посилити спільні зусилля щодо виконання Російською Федерацією наказу Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй від 19 квітня 2017 року у справі «Україна проти Російської Федерації» в частині належного забезпечення прав людини на тимчасово окупованих територіях.
6. Консолідувати тиск на Російську Федерацію з метою запровадження постійного та прямого міжнародного моніторингу ситуації у Криму інституційними та конвенційними органами Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі та інших міжнародних організацій, а також контролю за дотриманням Росією своїх обов’язків як окупаційної влади згідно з міжнародним гуманітарним правом.
7. Уникати здійснення президентом Росії, обраним за результатами виборів, незаконно проведених на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, що є частиною суверенної території України у її міжнародно визнаних кордонах, державних та робочих візитів до держав - членів Організації Об’єднаних Націй.
Президентам, урядам та парламентам держав - членів Організації Об’єднаних Націй не приймати запрошення та не здійснювати державні та робочі візити до Російської Федерації.