Заклик уряду і Президента бути ощадливішими у використанні блакитного палива на Хмельниччині не тільки почули, а й взялись одразу виконувати.

Першими приклад показали чиновники. Як розповів заступник голови ОДА Володимир Кальніченко журналістам, у його робочому кабінеті відразу стало прохолодніше, батареї не такі гарячі, як були протягом зими. Держслужбовці обговорювали навіть такий варіант, коли за температури в плюс 15 градусів у кабінетах вони могли б працювати лише половину робочого дня. Однак до практичної реалізації таких планів не дійшло. Натомість в облдержадміністрації в селекторному режимі негайно провели позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Як повідомив заступник голови ОДА Олег Гуменний, кризовим комітетом при Міненерговугілля наприкінці позаминулого тижня було прийнято рішення про введення кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації, тож органам влади доручено вжити всіх можливих заходів для максимального скорочення обсягів споживання природного газу. Також міністр доручив вжити термінових заходів щодо переведення ТЕЦ, які працюють на газу, на резервне паливо — мазут.

За цю роботу мають узятися керівники місцевих органів влади та місцевого самоврядування. Водночас в області наголошують на індивідуальному підході до кожного об’єкта. Приміром, у Хмельницькому національному університеті, студенти якого були на канікулах, відпочинок подовжили ще на кілька днів. В інших закладах освіти — свої плани і графіки. Так, дитсадки працюватимуть у звичайному режимі. А от у школах не скрізь розпочались заняття. Хоча освітяни пов’язують це насамперед із тим, що ще не минув ризик вірусних захворювань. Проте не відкидають, що навчання буде призупинено в тих школах, які опалюються газом через власні котельні.

А за інформацією представників ПАТ «Хмельницькобленерго», є можливості для підключення додаткових потужностей, підготовлено резервні трансформатори. У цілодобовому режимі буде забезпечено роботу аварійних бригад.

Хмельницька область.