Почесну відзнаку «За заслуги перед Могилів-Подільщиною» запровадила Могилів-Подільська районна рада на Вінниччині. Посвідчення першим чотирьом лауреатам вручено під час урочистого відзначення 95-ї річниці від часу створення району.

На знімку: голова Могилів-Подільської райдержадміністрації Олег Китасюк вручає посвідчення до почесної відзнаки «За заслуги перед Могилів-Подільщиною» депутату райради, «кіборгу» Ігорю Дорошу, поруч — голова райради Володимир Сірант, крайня праворуч — фольклористка Марія Гоцуляк.

Фото з сайту Могилів-Подільської райдержадміністрації.

«Особливістю найвищої в районі відзнаки є те, що кандидатів на нагородження називають територіальні громади, трудові колективи, громадські організації, — розповів голова Могилів-Подільської районної ради Володимир Сірант. — Серед 12 претендентів комісія визначила перших чотирьох переможців. Обирали їх шляхом таємного голосування».

Нової відзнаки удостоєно краєзнавця, депутата райради трьох скликань Анатолія Бойту, фольклористку, народну майстриню Марію Гоцуляк та двох захисників країни, учасників АТО Юрія Гіщина й Ігоря Дороша, депутата районної ради. Нагороджували лауреатів у залі районного Будинку культури.

Іменини району стали гарною нагодою для зустрічі земляків різних поколінь. Радість свята розділили з господарями сусіди з-за Дністра, делегація з Окницького району Республіки Молдова. Район прикордонний. До Другої світової війни по Дністру проходив державний рубіж із Румунією, тепер — з Молдовою. Поважну дату в історії краю відзначали у всіх населених пунктах. Через кожне село пройшла культурно-мистецька естафета «Натхненна у праці, увічнена в пісні, квітуй Могилів-Подільська земля!». У її рамках відбулися вечори пам’яті шанованих земляків, тих, хто своєю працею уславив рідний край, хто не повернувся з воєн — Другої світової, афганської, із зони бойових дій на Донбасі. Ветерани згадували минувшину, розповідали молоді про те, якими були їхні населені пункти раніше. Йшлося також про звитяжців сьогодення. Чимало цікавих матеріалів оприлюднили учасники науково-практичної конференції «Історія Могилів-Подільського району: минувшина та сьогодення». Яскравою сторінкою вписана боротьба за незалежність України. Одна з перших організацій Народного Руху України створена саме в Могилеві-Подільському.

Район відомий ще однією цікавинкою: у селі Садова створено Пам’ятник пісні. У такий спосіб скульптор Микола Крижанівський нагадав місцевим мешканцям, що саме в них було написано рядки, які стали народними. Йдеться про пісню «Ніч яка місячна...». Її автор, Михайло Старицький, свого часу проживав у цьому селі (музика Миколи Лисенка).

Вінницька область.