У кулуарах Верховної Ради відбулася презентація календаря на 2018 рік «Погляд майбутнього» громадської організації «Серця Кіборгів». Учасниками календаря стали 12 дітей з родин загиблих Героїв АТО, і не лише «Кіборгів», а й бійців з інших підрозділів та військових частин. Організатори сподіваються, що кошти від продажу календаря буде спрямовано на літній відпочинок та оздоровлення дітей загиблих.

Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту на сході України Ірина Геращенко (на знімку ліворуч) подякувала за таку соціальну ініціативу і повідомила, що 14 березня у Вашингтоні відбудеться презентація фільму «Кіборги», туди вже вилетіла творча група. Організувати цей захід допомогла родина Президента. «Принципово, щоби про ці сторінки історичної новітньої боротьби України за свою незалежність знав увесь світ, — сказала Ірина Геращенко. — Фільм «Кіборги» вже було презентовано у Відні, тепер буде презентовано у Вашингтоні. Безумовно, держава повинна підтримати родини загиблих героїв соціально, матеріально, але для таких родин найголовніше — па-м’ять».

«Цим календарем ми хочемо привернути увагу влади до проблем родин загиблих і звернутись до депутатського корпусу стосовно соціального захисту таких родин, бо їхні батьки загинули за державу і виконали свій громадянський обов’язок до кінця. А чи виконає свій обов’язок держава? Нехай депутати подивляться в очі цим дітям», — зауважив керівник громадської організації «Серця Кіборгів» Анатолій Свирид (на знімку праворуч), котрий узимку 2014—2015 років захищав Донецький аеропорт.

У календарі — дочка загиблого «кіборга» де-в’ятирічна Марта Гнатюк. Тато Марти, Володимир Гнатюк, служив у 81-й окремій аеромобільній бригаді (90-й окремий аеромобільний батальйон) та загинув 26 лютого 2015 року під час обстрілу з танка КСП батальйону в районі села Водяне (Донецька область). «Я б усе віддала, щоб тато був поруч живий... Я буду найкращою для тата!» — каже Марта. «Ми не можемо розділяти бійців АТО на «кіборгів» та інших, бо всі вони боролися за вільну Україну, тому в календарі діти загиблих військовослужбовців із різних частин», — каже Анатолій Свирид.

У календарі є і ще геть маленькі діти, котрі народилися вже після загибелі батька. Тато Маші Ощепкової, Олексій Ощепков, загинув до її народження, і дівчинка знає тата лише за фото. Олексій Ощепков був спецпризначенцем, старшим лейтенантом 12-го батальйону територіальної оборони «Київ», загинув у ніч на 4 вересня 2014 року від осколкового ураження під час обстрілу з РСЗВ «Смерч» поблизу села Дмитрівка Новоайдарського району на Луганщині. У родині залишилися троє дітей.

Громадська організація «Серця Кіборгів» була заснована у 2015 році. Офіційно опікується 360 дітьми дошкільного та шкільного віку загиблих учасників АТО з усієї території України. У 2016 році силами організації за сприяння небайдужих (без залучення коштів з бюджету) було оздоровлено 196 дітей та 54 дорослих, а у 2017 році оздоровлено 380 дітей та дорослих не лише в Україні, а й за її межами. Організовуються екскурсії, майстер-класи, зустрічі в школах та ліцеях, тематичні свята, відвідування театрів, кінотеатрів, участь у футбольних матчах, в турнірах з рукопашного бою та багато інших заходів.

Сьогодні в Україні відзначатимуть День до-бровольця.

«Голос України», у свою чергу, започаткував соціальну акцію «Допоможи родинам загиблих учасників АТО».

Довідково

Для посилення соціального захисту дітей, парламентом було ініційовано та прийнято низку законодавчих ініціатив, зокрема:
* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки дітей, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції, в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення»;
* Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей»;
* у першому читанні прийнято зміни до деяких законів України щодо забезпечення безплатним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб;
* у Кабінеті Міністрів України відбувається погодження проекту акта щодо внесення змін до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту.

ФАКТ

З 2014 року по сьогоднішній день вдовами залишилися 1404 жінки, а 2220 жінок втратили свої синів, які загинули, захищаючи незалежність та суверенітет нашої держави. Станом на 30 грудня 2017 року в Україні налічується 2038 дітей військовослужбовців, чиї батьки загинули на сході України або померли внаслідок отримання важких поранень на Донбасі. 229 тисяч — це діти ВПО із тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополь.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.