Попри російську військову агресію, торговельну війну та московську транзитну блокаду Україна уникла дефолту, знайшла альтернативні ринки збуту продукції та відновила економічне зростання. Про це під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу заявив Президент Петро Порошенко.

«Ми докладатимемо максимум зусиль для того, щоб це зростання прискорити, і саме цьому присвячена наша з вами зустріч», — сказав глава держави, зауваживши, що за результатами інтерактивного голосування, яке відбулося серед компаній—членів Американської торговельної палати, минулого року 64 відсотки з них розширили бізнес, а цьогоріч на зростання розраховують вже 83 відсотки компаній.

На думку Президента, цьому сприяють і вже ухвалені важливі закони, і внесені на розгляд парламенту інші законопроекти, прийняття яких очікується найближчим часом, зокрема, це стосується створення Антикорупційного суду. «Можемо констатувати, що створено абсолютно незалежні антикорупційні інституції, антикорупційну інфраструктуру. Ні в кого немає жодного сумніву, що і НАБУ, і САП абсолютно незалежні від будь-яких політичних інституцій», — сказав П. Порошенко та висловив сподівання, що Верховна Рада якнайшвидше ухвалить в цілому законопроект про Вищий антикорупційний суд.

Глава держави нагадав, що на початку березня набув чинності надзвичайно важливий для поліпшення інвестиційного клімату Закон «Про приватизацію», яким створюються прозорі умови продажу держмайна, що сприятиме залученню інвесторів. А також на порядку денному питання запровадження в Україні нової моделі оподаткування розподіленого прибутку підприємства. «Я до вас звертаюся, бо мені, як Президенту, й, певен, уряду, потрібна ваша допомога з аргументацією», — сказав П. Порошенко та підкреслив, що в цьому разі йдеться не просто про податки. «Ми захищаємо цим законопроектом малий та середній бізнес та значно спрощується облік: з того, що ти вивів (за кордон. — Авт.), — сплати податки, що залишив, — інвестуєш у бізнес», — зазначив він та додав, що готовий до компромісів з цього питання: «Стосовно того, щоб на першому етапі розповсюджувати це лише на малий та середній бізнес, знайти компроміси по іноземних інвесторах. Але це на сьогоднішній день у багатьох країнах, включаючи Грузію та Естонію, спрацювало позитивно», — зауважив глава держави та додав, що нова податкова політика кардинально стимулює інвестиції, адже замість виводити гроші бізнесу буде вигідніше вкладати їх у розвиток виробництва.

Однак поки що П. Порошенко не подаватиме до парламенту законопроект про податок на виведений капітал. «На жаль, через позицію міжнародних партнерів та компаній ми повинні провести додаткове обговорення та пошук аргументів саме для них», — написав у Facebook заступник глави адміністрації Президента Дмитро Шимків.

Під час зустрічі Президент також повідомив, що не підтримує законопроект (№ 8089) щодо скасування третьої групи для платників податків за спрощеною системою, та підписав Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». П. Порошенко нагадав, що досі діяльність товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю регулювалася ухваленим ще у 1991 році законом про господарські товариства, тож новий закон має забезпечити учасникам товариств комфортний правовий простір для врегулювання своїх відносин. «Багато хто з вас очікував цього. Нарешті це відбулося. Це плід нашої з вами спільної праці — Президента, уряду, парламенту та експертів, які доклали до цього величезних зусиль», — наголосив глава держави, вітаючи представників бізнесу з ухваленням та підписанням цього закону.