Чорногорська газета «Vijesti» повідомила, що в останні місяці громадяни Туреччини дедалі частіше й частіше купують нерухомість у столиці країни й на Адріатичному узбережжі, вони також реєструють і відкривають нові фірми та підтверджують дипломи про освіту, щоб можна було влаштуватися на роботу. Як зазначає видання, за спостереженнями співробітників агентств з нерухомості й адвокатів, до послуг яких вдаються турецькі громадяни, йдеться найчастіше про людей, які незадоволені арештами й уже понад рік триваючим надзвичайним станом у Туреччині, а також політикою президента, котрий зміцнює одноособову владу. Так, цього тижня турецькі ЗМІ повідомили про деякі зміни у повноваженнях вищого керівництва країни, що поступово переходять до рук глави держави. Президент Туреччини тепер буде призначати глав Вищої ради з телебачення та радіомовлення Туреччини, Державного фонду страхування внесків, Органу банківського нагляду Туреччини, а також Ради ринків капіталу Туреччини. Раніше керівників цих відомств призначав прем’єр-міністр Туреччини. Раніше оборонна промисловість, а також розвідка країни були виведені з підпорядкування уряду та передані до управління адміністрації президента. Але не всім у Туреччині подобається концентрація влади в одних руках.

От чому деякі підприємці та дипломовані фахівці вивозять свої капітали з Туреччини, а також починають приватну лікарську чи консалтингову практику в Чорногорії, що має ясні перспективи на членство в ЄС, і де вже майже всі закони відповідають європейським вимогам. Тільки за минулий рік кількість нових турецьких компаній у країні збільшилася вшестеро, порівняно з 2016 роком. Динаміка їх реєстрації така — в 2015 році 50 фірм, що належать юридичним або фізичним особам Туреччини, в 2016 — 76, а в 2017 — уже 441. Більша частина цих фірм займається консалтингом, нерухомістю, будівельним бізнесом і оптовою торгівлею.

Видання знайомить читачів із враженням співробітників одного зі столичних агентства із продажу нерухомості про своїх нових покупців і майбутніх громадян Чорногорії. За їхніми словами, турки приходять на переговори про купівлю будинків і офісів не тільки з адвокатами, а й із друзями, кількома родичами й усі разом активно торгуються майже за кожний євро. В агентстві із вдячністю згадують покупців з Росії та України, які були набагато щедрішими й поступливішими. Але, як правило, це були великі чиновники або підприємці з туго набитими гаманцями. Інша справа — турецькі клієнти, до яких гроші не припливли самі по собі. Тому продавці з терпінням почали ставитися й до них, бо розуміють, що кожний євро вони заробили своєю працею.