Учора Кабінет Міністрів проаналізував перебіг виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» та схвалив подальші кроки щодо посилення відповідальності батьків, які не сплачують аліменти своїм дітям і не беруть участі в їхньому вихованні.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, за місяць дії цього закону до реєстру неплатників аліментів внесено 170 тисяч осіб, з яких 82 тисячам заборонено виїзд за кордон, 80 тисячам — керувати транспортними засобами, 79 тисячам — користуватися зброєю та 7 тисяч неплатників оголошено в загальнонаціональний розшук.

Розповідаючи про результати роботи, міністр навів приклад одного громадянина, який заборгував 80 тисяч гривень аліментів. «Після того, як держвиконавці не дозволили йому виїздити за кордон, відібрали водійські права та заборонили полювати, він одразу знайшов гроші», — сказав П. Петренко. Водночас, зауважив він, є й ті, хто вда-єтьcя до погроз. «Один із боржників, депутат Бориспільської міськради від однієї з парламентських партій, який є досить серйозним забудовником, після того, як виконавці виявили його майно та активи і нарахували 500 тисяч гривень аліментів, почав погрожувати фізичною розправою і державному виконавцю, і колишній дружині», — повідомив міністр та звернувся до правоохоронців з проханням реагувати на такі ситуації.

Коментуючи цю ситуацію, прем’єр зауважив, що тих, хто кидає напризволяще своїх дітей, навіть не можна назвати словом «боржник». «Для них треба запровадити окремий юридичний статус «покидьок». А чому ні? Якщо ти не турбуєшся про власну дитину, то ким ти є», — запитав В. Гройсман.

Загалом за перший місяць дії закону на користь 450 тисяч дітей було стягнуто 254 мільйони гривень аліментів.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до закону про Експортно-кредитне агентство. Перший віце-прем’єр Степан Кубів повідомив, що у 2017 році експорт українських товарів становив 52,3 мільярда доларів, що на 7,2 мільярда, або на 16 відсотків, більше, ніж позаторік. «Збільшення експорту та формування ланцюга додаткової вартості товарів сьогодні вимагає від держави ефективної підтримки, яку ми можемо надавати за допомогою Експортно-кредитного агентства.

Йдеться про інструменти цієї підтримки, страхування, перестрахування та надання гарантій», — зазначив він.

Також уряд запровадив тимчасове ембарго на постачання міндобрив з Росії та доручив Першому віце-прем’єру Степану Кубіву опрацювати до наступного засідання комплексне рішення з цього питання.

Кабмін ухвалив постанову про спрямування 400 мільйонів гривень на виконання програми «теплих кредитів», з яких 190 мільйонів гривень отримають ОСББ. Очікується, що вже через тиждень-півтора програма запрацює в державних Ощадбанку, Укргазбанку, Приватбанку та Укрексімбанку і українці зможуть отримати безповоротну допомогу в розрахунку 14 тисяч гривень на сім’ю для проведення енергоефективних заходів у своїх домівках.