Луганська обласна ГО «Асоціація бджолярів «Медова артіль» звернулася до голови облдержадміністрації Юрія Гарбуза з проханням налагодити взаємодію з фермерськими господарствами. Йдеться насамперед про те, що аграрії не повідомляють пасічникам регіону про використання добрив та отрути проти шкідників, через що власники втрачають цілі колонії своїх бджіл. Під час запилення комахи літають у радіусі трьох кілометрів і потрапляють під вплив отруйних речовин.

Як повідомив керівник цієї асоціації Антон Міхеєв, скарги від бджолярів про недобросовісне використання хімічних речовин фермерами систематично надходять навесні та восени. Одним із виходів він вважає впровадження новітніх технологій. Зокрема, Антон Міхеєв розказав про розроблення молодими українськими вченими мобільного додатка, який покликаний налагодити взаємодію агропромисловців та бджолярів. Суть винаходу полягає у тому, що перед плановим розпиленням пестицидів сільгосппідприємства розсилають повідомлення з оголошенням усім власникам пасік у зазначеному радіусі.

Юрій Гарбуз вважає, що агропідприємства та пасічники «мають прийти до консенсусу», отже, готовий розглянути всі пропозиції, які допоможуть зробити бджолярство області успішною галуззю сільгоспвиробництва.

Луганська область.