Кабінет Міністрів України запровадив монетизацію пільг на проїзд на всіх видах транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

Фінансування витрат із надання готівкових пільг здійснюватиметься за рахунок місцевих бюджетів. «Українські новини» уточнили: розмір щомісячної виплати визначається шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті на 30 поїздок. Крім того, Кабмін затвердив порядок надання пільг у грошовій формі, дія якого поширюється на окремі категорії громадян, які мають право на ці пільги. При цьому органи місцевого самоврядування зможуть розширити перелік таких осіб.

У перекладі з чиновницької мови людською це означає: якщо раніше пенсіонери або, скажімо, багатодітні батьки могли постійно безплатно користуватися громадським транспортом, то тепер без удару по гаманцю зможуть проїхати лише 30 разів на місяць.

Таке рішення уряду вже викликало бурхливу реакцію у соцмережах.

Мати трьох дітей Наталя уточнює: «Тобто працюючим багатодітним мамам Кабмін відшкодує тільки 15 днів. І це з розрахунку, що мама буде як поні бігати по колу: робота—дім—робота—дім. Для країни, де кількість населення скорочується з такою фантастичною швидкістю, таку політику Кабміну щодо багатодітних родин інакше ніж цинізмом назвати не можна. Та й пенсіонерам нема чого швендяти по місту».

«А коли врахувати ще і те, що часто, щоб доїхати до місця призначення в один кінець, треба користуватися декількома видами міського комунального транспорту, то взагалі ці пільги — ніщо», — обурюється у Фейсбуці мешканка Дніпра.

На момент, коли верстався номер, віце-прем’єр-міністр Павло Розенко на своїй сторінці у Фейсбуці заявив, що жодних обмежень у «30 поїздок на місяць» уряд не затверджував. «Уряд затвердив МІНІМАЛЬНУ соціальну норму. Це гарантія, нижче якої місцевий орган влади не має права розраховувати монетизовану виплату пільговику!!!» — роз’яснив віце-прем’єр, назвавши інформацію про 30 поїздок «некоректно розігнаною хвилею».

Тож додамо від себе сподівання, що органи місцевої влади, які через хронічну нестачу грошей уже сьогодні думають, що краще закрити музей чи перетворити на ФАП лікарню, безумовно, нарахують пільговикам значно більше поїздок, ніж це дозволив уряд.