Бундестаг підтримав кандидатуру голови партії Християнсько-демократичний союз Ангели Меркель на посаду федерального канцлера Німеччини на четвертий термін поспіль. У парламенті було виконано всі необхідні процедури, котрі зробили коаліційний уряд, сформований представниками блоку Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС) і Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) легітимним. Того само дня відбулося його перше засідання.

Як уже повідомляв «Голос України», процес формування Кабінету був найтриваліший в історії ФРН: його не вдалося створити з першої спроби, тож політикам довелося домовлятися упродовж 171 дня. 12 березня у Берліні лідери ХДС, ХСС, СДПН після напружених переговорів, численних поступок одне одному та компромісів підписали угоду про створення «великої коаліції» і дійшли згоди щодо складу нового уряду.

Якщо остаточна процедура затвердження нового уряду у Бундестазі пройшла без проблем, то працювати йому доведеться у дуже непростій ситуації, котра склалася після усіх перипетій формування. Ідеться передусім про реалізацію коаліційної угоди ХДС/ХСС та СДПН — документа на 177 сторінок, котрий визначає основи політики ФРН на наступні чотири роки. Його вже жорстко розкритикували чотири опозиційні партії, кожна з них вважає угоду недосконалою і далекою від того, чого потребує суспільство. Що представники цих політичних сил оприлюднили на прес-конференціях.

Передусім право-популістська «Альтернатива для Німеччини» (АдН) — найчисленніша серед опозиційних партій, котра одержала 12,6% голосів на виборах і має у Бундестазі 94 мандати з 709 . Одному з її очільників — Йоргу Мойтену угода нагадує «п’ятирічні плани НДР і міф 70-х років минулого століття». Інші представники АдН вважають пріоритети угоди «фальшивими», а чимало пунктів «нерозумними». Так само не сприймають праві популісти і склад нового уряду, мовляв, не годяться вони для серйозної роботи. Навіть якщо не зважати на те, що «Альтернатива» має намір бути в Бундестазі «справжньою опозицією», то, безперечно, вона жорстко контролюватиме діяльність уряду Меркель.

Лідер Вільної демократичної партії (10,7% голосів на виборах, 80 мандатів у парламенті) Крістіан Лінднер теж повідомив про створення ще однієї сили в Бундестазі, яка дихатиме в потилицю новому уряду — «опозицію середини», зокрема щодо реалізації ним європейської політики. На думку Лінднера, коаліційна угода — не те, чого потребує суспільство «у часи, які швидко змінюються».

Намір бути «соціальною опозицією» оприлюднила Партія лівих, котра була лідером опозиційних сил у попередньому скликанні, яка набрала на виборах 9,2% голосів і нині має 69 мандатів у парламенті. Її співголова Катя Кіппінг про коаліційну угоду висловилася так: «Нічого, надто мало і неправильно».

Також «Союз-90/Зелені» (8,9% голосів на виборах, 67 депутатських портфелів), котрий разом з вільними демократами був потенційним партнером у «великій коаліції», теж критикує угоду. Співголова партії Анналєна Бербок вважає її недосконалою, з «великими дірами». Особливо ж у питаннях захисту клімату. «Зелені» обіцяють стати «критично-позитивною і конструктивно-критичною опозицією» до уряду.

Тож критиків і опонентів у нового-старого уряду ФРН не бракуватиме. Але ж не марно вважається, що здорова критика в політиці — це рушій прогресу в суспільстві.

Берлін.