У середу на екстреному засіданні Радбезу ООН, ініційованого Лондоном, Велика Британія заявила, що РФ відповідальна за отруєння хімічною речовиною «Новачок» 4 березня в Солсбері Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Виконуючий обов’язки

Постпреда Великої Британії Джонатан Аллен повідомив, що нервово-паралітичну речовину було виготовлено в Радянському Союзі і успадковано Росією. За його словами, це не зброя, яку можна було б зробити без участі держави. Результати свого розслідування британська влада передала в Організацію по забороні хімічної зброї та закликала провести незалежну перевірку їх висновків. Дж. Аллен наголосив, що поясненням цій ситуації можуть бути лише два можливі сценарії: або російська держава на британській території вчинила прямий напад із застосуванням хімічної зброї, або РФ втратила контроль над своїми запасами отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Таким чином Лондон звинуватив Москву в порушенні статуту ООН та Конвенції про заборону хімічної зброї.

Росія у свою ж чергу заявила в Раді Безпеки ООН, що вона ніколи не створювала та не досліджувала нервово-паралітичну речовину «Новачок», яку, за даними Великої Британії, було використано для отруєння колишнього шпигуна РФ та його дочки. Однак на засіданні Лондон отримав підтримку від своїх союзників, зокрема й від США.

У британському міністерстві оборони уже заговорили про створення нового «центру захисту» від хімічної зброї вартістю понад 54 млн євро, щоб убезпечити себе від зростаючої загрози з боку Росії, а також Північної Кореї.

До речі, у вівторок, виступаючи у парламенті, британська прем’єр Тереза Мей повідомила, що її країна має намір знайти замість РФ інших постачальників газу — в контексті своєї відповіді на отруєння С. Скрипаля. Тоді ж вона сказала про висилання з країни 23 російських дипломатів та припинення дипконтактів з Росією на високому рівні.

Нагадаємо, свою підтримку у розслідуванні, а також діях Лондона щодо Москви уже висловили, зокрема Україна, США, Франція, ФРН, НАТО, ЄС.