МИКОЛАЇВ:

Двічі за останній місяць загальновійськовий полігон «Широкий Лан» на Миколаївщині став об’єктом пильної уваги місцевих та загальноукраїнських ЗМІ. Сніг, який рясно засипав область на початку березня, раптово став танути, і на полігоні почали нагадувати про себе проблеми. Попри наявність бетонних доріжок між брезентовими наметами, військове навчальне містечко потонуло у багнюці. Але, як стверджує на своїй сторінці у Фейсбуці радник Президента Юрій Бірюков, який займається проблемами військових, багнюка на «Широкому Лані» — явище сезонне і критиці не підлягає. Бо щороку на місцевий чорнозем і глину після весняного танення снігу висипають тонни піску і щебеню. І якщо більшість коментаторів на скарги про багнюку пишуть: «А що ви думали, легко в армії буде?» чи «Ніхто на війні вам болото піском присипати не буде», — то другий за тиждень інфопривід згадати «Широкий Лан» таких іронічних коментарів не отримав.

92-га окрема механізована бригада прибула на «Широкий Лан» у перші дні березня. Саме тоді, коли наметове містечко потонуло в багнюці. І саме з їх приходом пов’язаний скандал, який розгорівся у соцмережах. Але, крім цих побутових незручностей, усе решта всіх влаштовувало. Звичайні військово-польові умови для того, щоб зануритись у навчання: брезентові намети, «буржуйки», прості ліжка і бойовий дух, який не зламати жодними труднощами.

Один намет розраховано на 20 осіб. Цього разу розселили по 13—17 військових — місця достатньо. Для отримання плюсової температури в наметі потрібно, щоправда, попрацювати. Для цього є дрова, сокира та графік чергувань військових, які виконують функції грубника. Як пояснила нам прес-офіцер бригади Христина Вдовиченко, чергують ті воїни, які живуть у наметі. І, звісно, кожен військовий пройшов інструктаж щодо користування «буржуйкою», а інструкція є в кожному наметі, як ікона в хаті.

...Та ніч була звичайною. На Миколаївщину прийшло потепління. Нічна температура не опускалася нижче плюс п’яти, і військовослужбовці могли, зрештою, більш-менш нормально відпочити. А на ранок усіх буквально приголомшила звістка про пожежу в наметовому містечку і загибель військового. Ще семеро опинились у Миколаївському військовому шпиталі з опіками різного ступеня, одного в тяжкому стані доправили до Одеси.

Велім Шагалієв, старший солдат, один з тринадцятьох, котрі проживали в цьому наметі, залишився неушкодженим. Він ще довго не зможе спокійно заснути, згадуючи ту ніч:

— Я прокинувся від того, що горить намет. Спочатку хотів швидко зібрати свої речі. Але коли побачив, як з намету вибіг один з наших — він був живим факелом, — облишив усе і кинувся його рятувати. Намет згорів за лічені хвилини. Це сталося між третьою і четвертою ночі.

А далі — службові розслідування, кримінальне провадження, майже щоденні відвідування полігона журналістами. Це все стихне і мине. Залишиться тільки невтішне горе родини, котра втратила сина, якому щойно виповнився двадцять один рік.

Та й що скажеш згорьованим батькам? Що то все трапилося через те, що на полігоні вчасно не спорудили сучасні казарми? Як і через недбалість чергового солдата, який грубо порушив інструкцію при розпалюванні «буржуйки»? Хіба батькам стане від того легше?

— Він чи то задрімав, чи то вийшов, а вогонь у «буржуйці» згас. І щоб швидше її розтопити, військовий використав легкозаймисту речовину. Пляшка з нею спалахнула у нього в руках, за інерцією він її відкинув, що спричинило миттєве загоряння, — пояснює командир дивізіону Володимир Кот.

Нині цей горе-черговий у шпиталі, щодо нього відкрито кримінальне провадження за фактом знищення військового майна, що спричинило тяжкі наслідки. За словами прес-офіцера бригади, він ні з ким не розмовляє. Уникає спілкування і з товаришами по службі. Своє фатальне порушення інструкції він запам’ятає назавжди.

Між багнюкою та вогнем у природі спільного мало, скоріше — навпаки. А от якщо поєднати їх на території полігона «Широкий Лан» — це побутові умови військових, які прибувають сюди на навчання. І якщо болото через тиждень-другий висохне, то інші проблеми прихід весни не розв’яже. І вони даватимуться взнаки, як загострення сезонних захворювань.

У 2017 році, під час чергового затоплення наметового містечка, Міноборони перейшло від слів до справи і запланувало глобальну реконструкцію полігона «Широкий Лан» з обсягом фінансування 370 мільйонів гривень. Це буде вже не наметове містечко, а 11 казарм з інфраструктурою для підготовки до чотирьох тисяч бійців. Максимальний термін реалізації проекту — два роки. Та високі чини обіцяли, що з огляду на військову ситуацію в країні пришвидшать його і завершать до кінця 2017-го. Але не так сталося, як гадалося. Тепер Міністерство оборони планує завершити будівництво восени цього року. Усе — через брак грошей. Адже поки що підрядник отримав тільки 10 відсотків від заявленого фінансування і в очікуванні коштів уже виконав 60 відсотків робіт, сподіваючись, що зароблені гроші від замовника все-таки отримає.

Хочеться вірити, що «Широкий Лан» невдовзі стане справді унікальним сучасним полігоном. Без болота, «буржуйок» і нещасних випадків, які до того мали місце.