За даними Держстату, минулого місяця в Україні — без урахування АРК та зони проведення АТО — нарахували 383,7 тисячі зареєстрованих безробітних. Це півтора відсотка працездатного населення. У містах таких осіб 199 тисяч. Серед сільського населення — майже 185 тисяч. Безробітних жінок налічили понад 200 тисяч, чоловіків — більш як 183 тисячі. А середній розмір соціальної допомоги в лютому становив 2357 проти 2483 грн місяцем раніше.
Крім того, кількість вакансій збільшилася до майже 72 тисяч. Конкурс на одне вакантне місце становив 5 осіб. Фахівці кажуть, що великій кількості вакантних місць на виробництві значною мірою сприяє трудова міграція. «Люди робітничих професій в Україні в середньому заробляють майже 200—400 євро. У Польщі, залежно від інтенсивності праці, вони мають 700—1000 євро. Отож, українські роботодавці програють конкуренцію за трудові ресурси. Крім того, випускники профтехосвіти відразу після навчання не можуть працювати. Зазвичай компанії-роботодавці пропонують додаткові курси. Вони готові наймати працівників без досвіду й навчати їх», — наголошують фахівці рекрутингових компаній. У лютому до списку професій загальнодержавного значення додали ще 6 позицій. Відтепер держава оплачуватиме навчання зварників, машиністів дорожньо-будівельних машин, монтажників систем утеплення будівель, слюсарів механоскладальних робіт, слюсарів-інструментальників і слюсарів-ремонтників.

Тим часом у компанії «Укр-трансгаз», яка експлуатує систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни, вважають, що Україна повинна перейти до нових прийнятих у країнах ЄС стандартів вимірювання газу. Про це компанія повідомила на своїй сторінці в соціальних мережах. «Україна має перейти від старих радянських стандартів до нових, прийнятих у країнах ЄС. Наприклад, якщо ми зараз вимірюємо газ у кубічних метрах, то в майбутньому перейдемо на енергетичні одиниці — у МДж або кВт/год, або Гкал», — зазначається в повідомленні.
У компанії також додали, що в майбутньому здійснюватиметься робота щодо впровадження нових технологічних регламентів і модернізації обладнання УТГ відповідно до нових стандартів. От тільки не сказали — коли настане те недалеке майбутнє, і як вони собі все це уявляють. Знову мінятимемо всі лічильники, адже ті, що ними обладнані домогосподарства та які є в міських споживачів, тупо показують обсяг спожитого газу в кубометрах. Отож виникають питання: усім мінятимемо чи поставимо один на всіх, і чиїм коштом?

І насамкінець. Український союз промисловців і підприємців обурений подіями навколо групи компаній «Нова Пошта» й вважає їх абсолютно неприпустимими. Про це заявив президент УСПП Анатолій Кінах. «Ми багато разів чули від очільників держави, як вони вимагають від правоохоронців «припинити кошмарити бізнес», ми разом з іншими діловими об’єднаннями доклали зусиль для ухвалення закону проти «маски-шоу», але знов чуємо про обшуки, вилучення первинної інформації, блокування роботи компанії. А потім дивуємося останнім місцям у світових бізнес-рейтингах. Солідарність усіх громадських структур бізнесу, роботодавців повинна допомогти «Новій Пошті» захиститися від свавілля і неправових методів».
«Нова Пошта» — розгалужена й успішна компанія, що розвивається, надає послуги тисячам українців, у тому числі представникам малого бізнесу. Завдати їй шкоди — це зашкодити всім, і той, хто діє як рейдер, має це розуміти і бути готовим нести відповідальність. УСПП наполягає на неприпустимості брутальних методів поводження з бізнесом і проведенні слідчих дій, якщо для них є підстави, виключно в правовому полі.
І тут, як-то кажуть, зайві будь-які коментарі!

Підсумовував 
Віктор БОНДАР.