Рівненська обласна рада підтримала звернення громадської організації «Спілка пасічників міста Рівного і Рівненського району» та інших 35 громадських організацій і політичних партій і рухів до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо застосування пестицидів та отрутохімікатів. Вони вимагають запровадити навколо міста Рівного 20-кілометрову буферну захисну (санітарно-захисну) зону.

Рівне — це «місто серед поля». Навколо нього зосереджені великі площі сільгоспугідь, на яких вирощуються монотонні технічні культури і які від 7 до 11 разів за період вегетації обробляються пестицидами, що вкрай негативно впливає на здоров’я мешканців приміських сіл та міста. Протягом останніх років від жителів приміських сіл масово надходили звернення до органів виконавчої влади, обласної ради, контролюючих інстанцій та правоохоронних органів щодо погіршення здоров’я, а особливо у малолітніх дітей, внаслідок застосування пестицидів агрохолдингами.

Активісти акцентують увагу на високому рівні захворюваності населення на рак у місті Рівному, що перевищує в 4—5 разів рівень захворюваності в північних районах області, які постраждали в 1986-му від радіаційного забруднення. За даними обласного управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, у місті Рівному за 2017 рік зареєстровано 1168 випадків захворювання на рак на 10000 жителів.

З метою забезпечення конституційного права на безпечне для життя та здоров’я довкілля мешканців Рівного та густозаселених приміських територій, для зменшення негативного впливу пестицидів і агрохімікатів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей, реагуючи на згадане звернення громадськості, Рівненська обласна рада прийняла Звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, в якому просить владу: задіяти всі правові механізми для невідкладного запровадження буферної захисної (санітарно-захисної) 20-кілометрової зони навколо міста Рівного, де буде заборонено застосування пестицидів і отрутохімікатів; посприяти впровадженню на цій території органічного землеробства та технологій екологічно безпечних нехімічних методів захисту рослин.

Рівне.