Пальцем, прикладеним до кнопки масштабної гарячої війни, назвав результати виборів президента РФ голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров. За Володимира Путіна проголосувало рекордні 76,5 відсотка росіян, явка становила майже 67,4 відсотка. Як цілком прогнозоване рішення російського електорату вплине на черговий термін беззмінного господаря Кремля, й головне — чи визнають вибори за кордоном у зв’язку з їх проведенням на території тимчасово окупованого Криму — ось провідні питання, на які намагаються дати відповідь експерти.

 

 

Для Києва кримський аспект цих «виборів» є найбільш болючим. «Голос України» вже писав, до яких методів вдалися російські окупанти для підвищення явки. Це були й оголошення у будинках, й збори у школах, й навіть погрози звільнити з роботи. Причому участь у голосуванні вимагалося не просто пообіцяти, а обов’язково відзвітувати дзвінком. Кримські татари, яких до бойкоту закликав Меджліс, були під особливим тиском. Тому, як абсолютно слушно зауважив голова правління «Майдану закордонних справ» Богдан Яременко, «для професійного аналізу явки, результатів плебісциту і т. д. в Криму немає жодних підстав, поки Крим не повернеться до складу України». Нині ж висновки «виборів» в АРК — це лише оцінка ефективності задіяного адмінресурсу.
З окремою заявою з приводу так званих виборів виступив Президент України Петро Порошенко, назвавши результати «фількіною грамотою». «Ані зафіксована «явка», ані намальований «результат» не відповідають реальній активності мешканців півострова. Оприлюднені офіційні «дані» є нічим іншим, як фальсифікацією. І говорячи відомим російським фразеологізмом, це є «фількіна грамота». Її Кремль тепер і буде використовувати в гібридній інформаційній війні, що він веде не лише проти України, а проти усього світу, — попередив П. Порошенко. — Український Крим в кайданах російської окупації перетворився на півострів несвободи та військову базу». Він додав, що перелік тих осіб, які планували, сприяли, організовували, агітували чи брали участь у зухвалому виборчому процесі в Криму, буде опрацьовано й представлено для зміцнення санкцій проти окупаційної російської влади.

Інше важливе питання до виборів 18 березня — чи визнає їх світ? П. Порошенко вважає, що легітимність президентських виборів в РФ та нібито обраного на них кандидата ставиться під сумнів не лише незаконним проведенням голосування в тимчасово окупованому Криму. «Це в цілому був політичний фарс, який не має нічого спільного з виборами в демократичному розумінні цього процесу. Це був вибір без вибору, без реальної політичної конкуренції, без свободи слова, без рівних можливостей», — переконаний глава Української держави.
Слід зазначити, що таку само позицію обстоювала й велика частина російського ліберального суспільства, яка після усунення від перегонів опозиційного лідера Олексія Навального оголосила бойкот. Ця ж частина російської опозиції звинуватила іншого кандидата — Ксенію Собчак — у тому, що вона, беручи участь у цьому фарсі, легітимізує його. Мовляв, у Росії й опозиція допущена до виборчого процесу.
Провідні країни Заходу, зокрема Франція й Німеччина, уже заявили, що не визнають виборів президента Російської Федерації на території Криму. Втім, схоже, із загальним результатом російських виборі сперечатися не будуть.
«Результат виборів у Росії не дивує, так само, як і обставини, за яких відбувалися вибори», – заявив новий міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас перед початком засідання міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.
Натомість українські громади у країнах Заходу, зокрема в Чехії та Болгарії, у день проведення «виборів» президента РФ влаштували вуличні акції проти «перевиборів» Путіна на території окупованого Криму.

Фото із сторінки в Твіттері Євгена ПЕРЕБИЙНОСА.