Учора в Брюсселі в рамках саміту міністрів закордонних справ країн Євросоюзу відбулася зустріч у форматі «Група друзів України в ЄС+Україна». Нашу державу представляв очільник МЗС Павло Клімкін.

Перемовини були закритими, тому офіційних заяв після їх завершення для преси не було. У Твіттері П. Клімкін розповів, що дискутували з багатьох питань: від солідарності та додаткових санкцій — до протидії «Північному потоку-2». «Суперово відчувати, що ми є частиною цієї європейської родини», — написав міністр.
Та тема України стала однією із головних й під час самого саміту, зокрема у зв’язку з візитом минулого тижня до Києва високого представника Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні. Напередодні засідання вона заявила, що очільники МЗС країн ЄС підтвердять повну політичну та фінансову підтримку України.

Як повідомляє «Європейська правда», учора П. Клімкін  передав очільникам зовнішньополітичних відомств країн ЄС список із понад 140 прізвищ осіб, задіяних в організації та проведенні незаконних виборів у Криму. Українське МЗС уже заявляло, що розраховує на запровадження санкцій спільноти проти них.
Програмою візиту міністра у Брюссель передбачено також зустрічі із віце-президентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом та генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Деталей перемовин на момент верстки номера відомо не було.

 

ДО РЕЧІ

Учора ЄС оприлюднив заяву щодо справи російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля, в якій закликав РФ терміново відповісти на питання, які ставить Лондон та міжнародне співтовариство, і забезпечити негайне та повне розкриття своєї програми «Новічок» перед Організацією із заборони хімічної зброї.