Розширення співпраці у торговельно-економічній, інвестиційній, сільськогосподарській та оборонній сферах стало основною темою переговорів Президента України Петра Порошенка з Еміром Держави Катар шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані у рамках візиту українського лідера до цієї країни, що завершився учора. Як повідомляє прес-служба глави нашої держави, співрозмовники обговорили перспективи виходу катарського скрапленого газу на український ринок та домовилися про проведення між-урядової економічної комісії у 2018 році. П. Порошенко поінформував про ситуацію на Донбасі через агресію РФ проти України і подякував за послідовну підтримку всіх резолюцій ООН щодо територіальної цілісності нашої країни.

Під час офіційного візиту Петро Порошенко також зустрівся з Прем’єр-міністром, міністром внутрішніх справ Катару шейхом Абдуллою бін Насером бін Халіфою Аль Тані. Співрозмовники відзначили появу на катарському ринку різноманітних українських товарів агропромислового комплексу та виробів металургії. 

Сторони обговорили можливість реалізації українськими компаніями інфраструктурних проектів у рамках підготовки Катару до проведення чемпіонату світу з футболу 2022 року.

Також П. Порошенко взяв участь у відкритті виставки Qatar International Agricultural Exhibition-2018, де привітав українських учасників.

За результатами візиту між Україною та Катаром було підписано низку документів про двосторонню співпрацю. Зокрема, це угода про військово-технічне співробітництво, яка сприятиме активізації взаємовигідного та довгострокового співробітництва з використанням новітніх наукових і технічних досягнень в оборонній промисловості. Також між країнами було підписано угоди про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо податків на доходи, сприяння та взаємний захист інвестицій та створення спільної комісії з економічного, торговельного і технічного співробітництва. Очільник українського МЗС Павло Клімкін у Твіттері повідомив, що серед домовленостей — і безвіз з Катаром.

Програмою поїздки також було передбачено окремі зустрічі Президента із виконавчим директором Катарської Інвестиційної Адміністрації шейхом Абдуллою бін Мухаммедом Аль Тані та провідними катарськими бізнесменами.