Уряд Словенії у відставці закликав Європейську комісію вжити конкретних заходів проти Хорватії, яка порушує закони ЄС і не виконує рішення Арбітражного суду в Гаазі.

29 червня минулого року судді винесли рішення про передачу Хорватією під юрисдикцію Словенії трьох чвертей спірної Піранської затоки в Адріатичному морі, щоб вона мала вихід у міжнародні води. Загреб не поспішає виконувати це рішення і вимагає від Любляни продовжити переговори щодо спірної акваторії. І це незважаючи на те, що ще в 2009 році обидві сторони конфлікту підписали угоду про те, що спір за частину затоки, назва якої походить від старовинного словенського міста Піран, і 13 квадратних кілометрів суші, вони віддають у руки європейської судової інстанції і виконають будь-яке її рішення.

"Якщо Європейська комісія не почне досудове провадження проти Хорватії у рамках трьох місяців (цей строк визначено Договором про функціонування ЄС), то уряд передасть справу на розгляд Суду Європейського Союзу", -- повідомив уряд Словенії. Прем'єр-міністр Словенії Мирослав Церар, який оголосив у середу про свою відставку, але ще продовжує виконувати свої службові обов'язки, повідомив журналістам, що судова тяжба з Хорватією не відіб'ється на підготовці до проведення парламентських виборів, які, найімовірніше, відбудуться у червні цього року.