Глава зовнішньополітичного відомства України Павло Клімкін в інтерв’ю  німецькому виданню «Більд» (недільний випуск) заявив, що «колишній канцлер ФРН Герхард Шредер -- найважливіший лобіст Путіна в цілому світі. Тому слід перевірити, в який спосіб у цій ситуації може діяти Євросоюз». Чимало видань прокоментували його слова як пропозицію запровадити САНКЦІЇ (а не санкцію) проти екс-канцлера.

Насправді український міністр не пропонував запроваджувати санкції проти Герхарда Шредера, про що він повідомив у Твіттері. І це так -- ідею висунули журналісти: у виданні  The Wall Street Journal була надрукована колонка на цю тему, мовляв, чому б і ні? Таблоїд «Більд» її підхопив і попросив коментарі в низки політиків, у тому числі і в Павла Клімкіна, який її підтримав. Справді, чому б і ні?

На пропозицію негайно відреагував офіційний Берлін. Спочатку міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйєн на запит газети «Більд» відповіла, що «ідею санкцій проти Шредера слід обговорювати з великою обережністю і лише після відповідної перевірки». А згодом офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт оприлюднив позицію кабінету: «Уряд і канцлер Німеччини не бачать причин  для розгляду подібних питань».

Тим часом Герхард Шредер час від часу змушує політиків говорити про себе. Після того як він залишив посаду канцлера ФРН у 2005 році, став главою комітету акціонерів «Північний потік», а пізніше очолив раду компанії «Північний потік-2». Восени 2017 обраний головою ради директорів «Роснефти».

Торік у листопаді Шредер заявив, що «без співробітництва країн Європи та США з Росією неможлива стабільність у Східній Європі та на Близькому Сході». А ще раніше в інтерв’ю газеті «Ді Цайт» підтримав Путіна та виступив проти санкційної політики ЄС, назвавши незаконними економічні обмеження проти РФ. Не менш скандальними були його заяви щодо анексованого Росією українського півострова, мовляв, «ні Володимир Путін, ні будь-який інший президент РФ не дозволить забрати у країни Крим, тому він назавжди залишиться у складі російської держави».

Водночас чимало німецьких політиків дивуються, як досі Герхарду Шредеру вдавалося уникнути санкцій. Вони погоджуються зі звинуваченнями, що  висуваються проти нього. Приміром, коли Шредер очолив раду директорів концерну «Роснефть», то це викликало обурення у нього на батьківщині. Зокрема, канцлер Ангела Меркель назвала його рішення «ненормальним і сумним».

А співголова Партії зелених у Бундестазі Джем Оздемір хоч і вважає, що Шредер як канцлер багато зробив  для своєї країни, але тим паче «дратує те, що тепер він перетворився на пропагандиста Путіна».

Адже це здебільшого емоційні висловлювання «при нагоді». Але коли йдеться про конкретні кроки щодо засудження діяльності екс-канцлера, то офіційний Берлін для цього «не бачить причин»…

Берлін.