Фахівці Дослідного господарства Подільської дослідної станції садівництва Інституту садівництва НААН України прогнозують гарний врожай яблук у нинішньому році. Про це повідомив «Голосу України» керівник господарства Микола Неїлик.

— Наші фахівці весь рік стежать за станом дерев, — каже Микола Неїлик. — У лютому традиційно проводимо обрізку. Одночасно обстежуємо ділянки кожного сорту. За розвитком процесів, що відбуваються у деревах, дійшли висновку — урожай обіцяє бути значно кращим від минулорічного. Щоправда, за однієї умови: якщо у період цвітіння не настане похолодання, як це було торік.

За словами співрозмовника, минулого року о цій порі сад теж радував гарними прогнозами. Однак частину весняного цвіту пошкодили заморозки. Господарство втратило значну кількість урожаю — зібрали яблук на 40 відсотків менше, ніж у попередньому 2016-му.
Сади у господарстві розташовані на 172 гектарах. На більш як половині площі, за словами співрозмовника, уже проведено обрізку дерев. «Роботу виконує бригада у складі тридцяти працівників, — продовжує Микола Неїлик. — Вони забезпечені не тільки інструментами, а й одягом. Найважливіше — навчені правильним методам обрізки. Адже кожен сорт має свою специфіку, свої особливості. Правильно сформована крона гарантує стабільний урожай, якщо точніше, забезпечує понад 30 відсотків урожайності плодів у розрізі всіх заходів догляду за садом. Крім того, сприяє довголіттю дерев, їх стабільному плодоношенню».

Протягом дня необхідно виконати обрізку 60-80 дерев, за що господарство платить 240-250 гривень. Робітники уточнюють, що виконують у середньому півтори доведеної норми. Пропорційно збільшується їхній заробіток. Керівник господарства звертає увагу: при температурі мінус десять градусів і нижче бригада не приступає до роботи. За таких умов обрізка шкодить деревам, гілки стають крихкі і їх легко зламати.
Крім клопотів у саду, господарство продовжує реалізувати яблука. У фруктосховищі робітники сортують плоди, відбирають пошкоджені. «Садівництво така галузь, що потребує круглорічних турбот, — наголошує Микола Неїлик. — У нашому розпорядженні є ще орна земля. Якщо порівняти виробничі процеси, то на полі їх все-таки менше, а ось із садівництвом турбот, як з малою дитиною».

Вінницька область.