ЛУЦЬК:

Величний замок князів Радзивіллів в Олиці, що на Волині, поки що використовується як обласна психіатрична лікарня № 2 (на знімку). Проте ця наруга над пам’яткою загальнодержавного значення незабаром може припинитися. Пацієнтів з цього медзакладу планують перевести до обласної психіатричної лікарні № 1 у Луцьку. Така пропозиція прозвучала на засіданні постійної комісії облради з питань соцзахисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Голова комісії Олександр Зінчук зауважив, що частина Олицького замку нині порожня, не опалюється і перебуває в занедбаному стані, в іншій — розміщена психлікарня. Водночас він зауважив: аби таке переміщення стало можливим, необхідно привести до належного стану обласну психіатричну лікарню у Луцьку, де достатньо місця, щоб перевести туди хворих. Голова постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів та цінової політики Ірина Вахович повідомила, що це питання нині вивчають.

Замок в Олиці, вважають депутати облради, має стати культурним центром, який своєю історією і красою приваблюватиме тисячі туристів. Оскільки давня цитадель і князівські палаци потребують ремонту, то необхідно шукати інвестора.

Фото автора.