Іноземні компанії, які беруть участь у проекті будівництва газопроводу «Північний потік-2», можуть потрапити під американські санкції. Про це заявила представник Держдепу США Гізер Нойєрт. Вона уточнила, що такі компанії можуть потрапити під дію CAATSA, закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій». «У Держдепі витратили багато часу, розмовляючи з нашими партнерами і союзниками в інших країнах, щоб пояснити їм наслідки CAATSA і як людина або компанія можуть потрапити під обмеження», — зазначила вона.

«Північний потік-2» має з’єднувати російські родовища із європейськими споживачами і йтиме дном Балтійського моря, в обхід України.

У Держдепі США вважають, що другий «Північний потік» підриває енергетичну безпеку Європи і дасть Росії ще один засіб для тиску на європейські країни, особливо на Україну.

До заяви Вашингтона учора приєдналася і Варшава. «Я із задоволенням сприймаю нинішню заяву Держдепартаменту США у справі санкцій, які може бути накладено на компанії, задіяні в реалізації проекту «Північний потік-2», — написав у Твіттері голова польського уряду Матеуш Моравецький. На його переконання, цей проект «розмиває європейську енергетичну безпеку, монополізуючи поставки газу і загрожуючи Україні».

Нагадаємо: крім України та Польщі, низка європейських країн, зокрема Литва, Латвія, Молдова, висловлювалися проти будівництва газопроводу і наголошували, що «Північний потік-2» спрямований на енергетичне узалежнення держав ЄС від Москви.