Керівника компанії Facebook Inc. Марка Цукерберга викликали дати свідчення перед членами нижньої палати парламенту Великої Британії. Про це у вівторок повідомив голова комітету Палати громад з цифрових технологій, культури, спорту та ЗМІ Даміан Коллінз, пише DW.
 

За словами Коллінза, британські парламентарії хочуть від керівника інтернет-компанії пояснень у зв’язку зі скандалом навколо потрапляння даних понад 50 мільйонів користувачів соціальної мережі в розпорядження Cambridge Analytica. Остання співпрацювала зі штабом тодішнього кандидата від республіканців Дональда Трампа під час передвиборної кампанії на президентських перегонах 2016 року. Метою обробки й аналізу понад 50 мільйонів особистих даних Facebook-юзерів було створення спеціального програмного забезпечення для прогнозування політичних симпатій виборців, а також впливу на них. Зараз Cambridge Analytica підозрюють у масовому втручанні у вибори по всьому світу, хоча в самій компанії це спростовують. 

Даміан Коллінз також звинуватив Facebook у «введені в оману» користувачів щодо можливих ризиків через недоліки в сфері захисту особистих даних. Події навколо скандалу з Cambridge Analytica він вважає «катастрофічним провалом» соцмережі в галузі захисту даних.

Стало також відомо, що Цукерберга планують запросити й до Конгресу США та Європарламенту для надання пояснення з приводу скандалу зі зловживанням персональними даними.

Загалом останніми місяцями на адресу Facebook дедалі частіше почали звучати звинувачення у тому, що вона збирає занадто багато даних про своїх користувачів, не прагне боротися з армією роботів і поширенням фейкових новин, сприяла впливу Росії на результат виборів у США, впливала на референдум про Brexit тощо.