Чи не найжорсткіший критик Християнсько-демократичного союзу (ХДС) та канцлера Ангели Меркель, зокрема, є право-популістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН),  за котру на минулих парламентських виборах проголосувало 12,6% виборців, вона здобула 94 мандати в Бундестазі. Це -- третя політична сила у парламенті та найбільша опозиційна сила у його складі.  

«Альтернатива для Німеччини» впродовж своєї нетривалої історії завдяки протестним програмним засадам завоювала чимало прихильників. Зокрема й завдяки критиці внутрішньої та зовнішньої політики Берліна, дій німецької влади стосовно мігрантів.  

Днями лідер консерваторів і глава уряду Ангела Меркель в одному зі своїх виступів у Бундестазі заявила, що негативно ставиться до політичної діяльності  АдН і має намір добитися зменшення кількості її членів у парламенті. Вона пояснила, в який спосіб це робитиме: «Наше завдання -- розв’язати проблеми тих виборців, які віддали свої голоси за АдН як знак протесту проти політики ХДС». Канцлер пояснила, що основним завданням нового уряду Німеччини, як і завжди, є виконання передвиборних обіцянок і очікувань населення. «Це означає, -- підкреслила канцлер, -- що ми маємо намір зменшити кількість членів АдН у парламенті, і в ідеалі зовсім витіснити їх з Бундестагу». 

Тим часом самі праві популісти АдН вважають, що цією заявою  Ангела Меркель пообіцяла виконувати програму, з якою їхня партія йшла на вибори.