Берлінський магістрат повідомив, що наприкінці квітня на п’яти столичних вулицях  -- Лейпцігерштрассе, Потсдамерштрассе, Темпельсгофердамм, Кантштрассе та Гауптштрассе -- швидкість руху буде обмежена 30 кілометрами на годину.  Одна з них потрапляє під обмеження повністю, решта частково. Загалом протяжність ділянок з такою швидкістю  становитиме понад вісім кілометрів. Міська влада сподівається у такий спосіб зменшити забрудненість повітря. 

Сенатор з питань транспорту Регіна Гюнтер в інтерв’ю газеті «Берлінер цайтунг» пообіцяла, що, за умови позитивних результатів таких обмежень, швидкісний режим 30 км/год буде запроваджено й на інших вулицях. Це питання вже обговорюється ще стосовно 12 магістралей, розташованих у західній частині столиці. 

Причиною забруднення повітря оксидом азоту є здебільшого автомобілі, котрі працюють на дизельному паливі. Кількість шкідливих викидів від них дуже висока, коли машини рушають з місця. Повільніший рух дасть змогу зменшити кількість гальмувань, що має знизити обсяг викидів оксиду азоту.  

Для мешканців столиці такий швидкісний режим -- не новина, адже обмеження вже запроваджені на інших вулицях міста, зокрема в районах Нейкельн, Штегліц, Моабіт. Річне замірювання викидів оксиду азоту  показало, що забруднення повітря тут зменшилося від 5--9 відсотків до 26. Щоправда, берлінські водії не в захопленні від такого нововведення.