Всеукраїнський науково-практичний семінар «Сучасні аспекти медоваріння: Технологія та інновація», що відбувся на кафедрі конярства і бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіПУ) і був присвячений 120-річчю заснування вишу, зібрав майже 130 учасників з усієї України (на знімку). Основна мета заходу — підвищення кваліфікації бджолярів-медоварів з виготовлення  медових напоїв із додаванням плодово-ягідних соків культурних, дикорослих плодів та екстрактів із лікарських і пряно-ароматичних рослин.

Голова громадської організації «Гільдія медоварів України» В. Барабаш, завідувач кафедри конярства та бджільництва НУБіПУ доктор сільськогосподарських наук, професор М. Повозніков, вітаючи учасників, відзначили, що проведення щороку таких семінарів, які надають можливість не лише отримувати сучасні дані з медоваріння в Україні, а й обговорити актуальні питання щодо досягнення в майбутньому вершин майстерності у цій надзвичайно корисній та необхідній справі, стало вже доброю традицією.

Директор наукового центру «Український інститут вина» НААН України Володимир Кучеренко звернув увагу на те, що перед українськими медоварами — складні завдання, пов’язані з удосконаленням технології виготовлення медових напоїв, їх якості, а головне — питання стандартизації, як це законодавчо закріплено у США, Канаді і низці європейських країн. Тож за відсутності технічних умов, зауважив В. Кучеренко, сьогодні головним контролером якості питного меду є совість пасічника. А запровадження технічних умов дасть можливість бджолярам-медоварам проводити всеукраїнські та брати участь у міжнародних конкурсах.

Вітаючи присутніх із досягненнями, головний науковий співробітник Інституту садівництва НААН України, доктор технічних наук, професор О. Литовченко відзначив помітне поширення медоваріння й наголосив, що не час хвалитися здобутками, а слід наповнювати галузь новим змістом, і висловився за обов’язкову стандартизацію питного меду.

Учасники заходу — бджолярі-медовари — говорили про те, що в Україні з’явилося чимало нових високоефективних і корисних медових напоїв, які завдяки своєму природному походженню не мають побічних ефектів. А ще був улаштований відкритий конкурс медоваріння, де оцінювання напоїв та вареного меду здійснювала авторитетна дегустаційна комісія. Загалом на дегустування подали 120 зразків. Серед них питний і варений мед з додаванням соків культурних і дикорослих плодів, ягід та пряно-ароматичних лікарських рослин, безалкогольні медові напої, різновиди медового квасу та медового пива. Члени комісії оцінювали напої за прозорістю, кольором, ароматом, смаком. Понад 50 переможців отримали грамоти та медалі. Гран-прі конкурсу здобули найкращі — Геннадій Лебухов та Геннадій Утюж. Насамкінець медоварів привітав майстер художнього слова, народний артист України, Герой України Анатолій Паламаренко.

Минуле та сучасне

В Україні історія медоваріння губиться в глибині тисячоліть. Воно було розвинене і широко культивувалось у державах, що існували на території тодішньої Русі та Скіфії. Пріск Панійський — дипломат, посланець візантійського імператора — відвідав Скіфію (Північне Причорномор’я) ще у V столітті нашої ери, описуючи культуру та побут скіфів, звернув увагу на вживання ними хмільного напою із меду високої якості.

Історичні джерела свідчать, що медовий напій завжди був дуже популярним у всіх прошарках суспільства. Він вважався кращим напоєм аж до ХVII століття. З появою більш міцних напоїв медоваріння в Україні зазнало занепаду. Спроби відродити його поновилися ще на початку минулого століття, але соціальні потрясіння — колективізація, голодомор, війна — зупинили це виробництво.

Чергова спроба відродження медоваріння припадає на 2005 рік. Але виникла проблема. Пасічникам, перед тим як взятися за цю справу, необхідно отримати дорогий патент на торгівлю питним медом, який вони не в змозі оплатити. Радимо нашому уряду врегулювати це питання, як воно врегульоване у Польщі, Росії та Білорусі, де питний мед вважається продуктом бджільництва — і податок там на нього відповідний.

Оскільки потенціал медоваріння у нас великий, а медові напої виробляються за відродженими багатовіковими традиційними методами і є дуже популярними, «Гільдія медоварів України» обстоює не лише його подальший розвиток, а й добивається правового врегулювання.

Річний загальний обсяг питного меду, що виготовляється в Україні, в середньому становить 0,4—0,5 літра на одного жителя. Конкуренцію традиційним алкогольним напоям він не складе, проте виробництво його може бути збільшено в декілька разів.

Пасічники сьогодні перебувають у пошуку інвесторів і сподіваються на вагому підтримку уряду.

Володимир БІЛЕНКО, завідувач навчальної лабораторії «Музей лікарських рослин», заслужений працівник сільського господарства України, академік.
Фото надано автором.