Приватизація державних підприємств, що входять до ДК «Укроборонпром», — неминуча, як весна. Шлях до нового життя лежить через корпоратизацію. Поки що Міністерство економічного розвитку і торгівлі разом із держконцерном розробляють законопроект про корпоратизацію 67 підприємств.

«Складений їх перелік, щоб виключити їх зі списку підприємств, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані. Гадаю, найближчим часом уряд ухвалить відповідне рішення, а далі у вигляді законопроекту його подадуть на розгляд парламенту», — прокоментував ситуацію «Голосу України» заступник міністра МЕРТ, голова Міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО Юрій Бровченко.

У свою чергу, відповідаючи на запитання «Голосу України», що дасть приватизація підприємств вітчизняному оборонпрому, генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін (на знімку) сказав: «Приватизація для держпідприємств — можливість розвитку, можливість залучення капіталу й одержання нових ринків збуту. Як для будь-якого машинобудівного підприємства — це дуже позитивна тема. Для участі в приватизації потрібно добре підготуватися: якщо на ринок виходити з непривабливим товаром, то й ціну одержиш непривабливу.

Кажучи про підготовку до приватизації підприємств Укроборонпрому, співрозмовник зазначив, що цей процес пов’язує, перш за все, з налагодженням прозорих виробничих циклів і стабільних бізнес-процесів. «Підприємства мають демонструвати стабільні фінансові показники, стабільний прибуток. Тільки в такому разі вони стануть привабливими для інвесторів. І корпоратизація є одним з інструментів приватизації. Але до цього інструментарію ще повинні бути створені певні економічні умови», — пояснив гендиректор держконцерну.

За його словами, сьогодні можливості для приватизації значно відкрилися для авіаційної галузі. Це була ініціатива Укроборонпрому та керівництва «Антонова». Для інших галузей така перспектива поки що обмежена. Букін повідомив, що на засіданні наглядової ради держконцерну було розглянуто два законопроекти, які стосуються приватизації та державно-приватного партнерства. «У нас є всі можливості законодавчої ініціативи, і ми ними скористаємося», — запевнив він.

У питаннях приватизації гендиректор Укроборонпрому сподівається вже до кінця року вийти на фінішну пряму. Він наголосив, що цей процес залежить від спільної роботи концерну з Верховною Радою, з парламентськими профільними комітетами, від бажання і правильної кон’юнктури, яка повинна складатися в законодавців.