Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв у середу виступив із заявою, у якій наголосив, що його країна взяла курс на членство в НАТО одразу після оголошення про свою незалежність на початку 90-х років минулого століття. І це підтримала більшість громадян країни.

Македонські ЗМІ зазначають: таку заяву він зробив у зв’язку з попередженням МЗС Росії про те, що приєднання цієї балканської країни до військового союзу Заходу матиме найнегативніші наслідки як для регіональної безпеки, так і у відносинах Скоп’є із Москвою.

Цю заяву прем’єр-міністр Македонії вважає неприхованою погрозою не тільки країні, а й особисто йому. Адже саме Зоран Заєв після приходу до влади взяв рішучий курс на приєднання до Альянсу. Для цього залагодив усі спірні питання із Болгарією і виступив ініціатором підписання Договору про дружбу й співробітництво з урядом РБ, а також він сповнений рішучості завершити спір про нову назву країни з Грецією, яка заперечує проти того, щоб сусідня держава йменувалася так само, як її північна провінція. Це зараз найголовніша перешкода на шляху Македонії до НАТО, бо Афіни не дадуть згоди на її прийом до членів Альянсу, де все вирішується досягненням консенсусу. На цю болючу точку й вирішив тиснути Кремль через своїх лобістів у Македонії. За вказівкою з Москви партія ВМРО-ДПМНЄ організовує акції протесту проти ведення переговорів із Грецією і намагається їх зірвати. Для цього Росія не шкодує грошей, але поки що далека від мети, і МЗС РФ почало робити неадекватні попередження Македонії. Заєва попередили після того, як у грецькій пресі з’явилося повідомлення, що Брюссель має про запас і план «Б» для прийняття Республіки Македонія до НАТО. Грецьке видання «Ефімеріда» з посиланням на дипломатичні джерела стверджує: «ЄС і НАТО, і насамперед Північноатлантичний пакт, приготували план, який буде введено в дію, якщо дві країни не зможуть найближчим часом вирішити спір про назву країни, і він відкриє шлях Республіці Македонія до НАТО». «Ефімеріда» повідомляє, що сусідня країна може бути прийнята в члени Альянсу навіть під назвою Колишня Югославська республіка Македонія.

У четвер до Скоп’є з робочим візитом прибув міністр закордонних справ Греції Нікос Кодзіас для обговорення з вищими державними керівниками Македонії варіантів її перейменування, якими сторони обмінялися заздалегідь. Але кожна зі сторін має свою червону лінію поступок, за яку вони не відступатимуть, щоб не викликати ще більший гнів людей у двох країнах. США і ЄС закликають до позитивного вирішення спору, щоб повністю й остаточно вирвати цю балканську країну з-під будь-якого впливу Росії й стримати її апетити на Балканах.

Того самого дня у Брюсселі розпочався саміт ЄС, у порядку денному якого, крім Брекзіту, відносин співтовариства з Росією і Туреччиною, торгівлі із США, буде обговорено ситуацію на Західних Балканах і євроінтеграцію держав, у тому числі й Республіки Македонія.