Сербська влада не лише занепокоєна низькою народжуваністю у країні, а й висловила повну рішучість виправити демографічну ситуацію.

Опитування показали, що молодята відкладають появу дітей на кращі часи, сподіваючись, що їхнє матеріальне становище поліпшиться. Багато хто відповідав прямо: «У нас не вистачить грошей на утримання дитини, тому поки що житимемо для себе й чекатимемо, коли хтось із родини влаштується на високооплачувану роботу». Уряд врахував це й ухвалив рішення виплачувати з 1 липня нинішнього року одноразову допомогу молодим родинам, у яких народиться перша дитина, в розмірі 100 000 динарів (майже 840 євро). Про це в ефірі Радіо й телебачення Сербії повідомила міністр із питань демографічної політики Славіца Деянович.

За її словами, не залишено поза увагою й ті родини, у яких з’явиться друга, третя й четверта дитина. Уряд, зваживши на свої можливості, вирішив за другу дитину виплачувати на місяць суму, еквівалентну 84 євро, за третю — понад 100 євро, а за четверту—– більш як 150 євро. Ці добавки батьки отримуватимуть щомісяця протягом 10 років.