«Закон є один для всіх. І хто би не був, і з яких мотивів — але якщо пішов на співпрацю з ворогом, з окупантом, на руках якого кров наших хлопців, — за таке треба нести відповідальність», — так прокоментував Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на брифінгу рішення парламенту про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Надії Савченко.

Він розповів, що сказав Надії перед голосуванням — у нього досі перед очима те відео, коли тяжко поранений доброволець «Айдару» (в якому, до речі, теж воювала Савченко), лежачи на землі, просив у бойовиків випити води. А вони вимагали, щоб боєць сказав, скільки йому платять «карателі» у Києві, для того, щоби він воював. І той боєць так і загинув. Це відео було розміщено в Інтернеті.

«Я говорив, що до тих людей може бути тільки одна емоція — чим швидше мати змогу покарати їх за звірства, вбивства українських громадян, — сказав Андрій Парубій. — І той, хто пішов з ними на згоду, на угоду, хто згодився реалізовувати їхні плани тут, має нести відповідальність, як будь-хто, хто порушив закон. Закон — один для всіх, а тому увесь зал, окрім однієї фракції (Опозиційного блоку. — Ред.) одностайно голосував за всі подання. У суді, з адвокатами, можна буде відстоювати свою правоту, наводити свої аргументи».

Голова Верховної Ради вкотре наголосив на потребі скасувати недоторканність з усіх народних депутатів: «Верховна Рада, на моє переконання, повинна зняти недоторканність з кожного депутата, щоби не проходити таких процедур, щоби

Генпрокуратура могла працювати. І гарантую: як тільки буде рішення Конституційного Суду, я невідкладно внесу в зал у другому читанні зміни до Конституції щодо зняття недоторканності з народних депутатів України».

На запитання, чи позбавлять Надію Савченко депутатського мандата, А. Парубій відповів: «Я не слідчий. Побачимо, яке буде рішення суду, слідчих, і, виходячи з цих рішень, будемо приймати і наступні дії. Поки суд не прийме рішення — вона формально залишається народним депутатом України».

Коментуючи дискусію щодо нової редакції закону про національну безпеку та оборону, глава парламенту відзначив, що наші міжнародні партнери — з ЄС і НАТО — надали свої пропозиції до закону. «Цей закон — не лише реформа сил безпеки, а й важливий шлях до вступу України в НАТО, щоб розпочати масштабні реформи відповідно до натівських стандартів. Для України це завдання номер один — для безпеки наших громадян, нашої держави. Тому треба дотримуватись рекомендацій НАТО», — відзначив А. Парубій. За його словами, цілком нормальною є дискусія навколо цього закону у профільному комітеті, де створено робочу групу, яка напрацювала ряд поправок до другого читання. «Вірю, що зможемо вийти на той закон, який буде ефективний і для реформи сектора безпеки, і щоб він відповідав стандартам НАТО та принципам, за якими діють армії Альянсу», — підкреслив А. Парубій.

Коментуючи рішення про посилення охорони парламенту і проходження при вході до Верховної Ради через металошукачі всіх, у т. ч. і народних депутатів, Андрій Парубій наголосив, що за законом про статус народного депутата забороняється його перевірка, якщо це не визначено іншим законом. І власне тепер це відрегулювали іншим законом. «Ми зробили формат дуже цивілізований, — вважає глава парламенту. — І коли депутати починають витягувати Регламент і говорити про їх права, я кажу: а коли ви заходите до аеропорту? Чомусь там жодного разу не бачив пікетів, депутатів із Регламентом та Конституцією, чи щоб хтось хотів зайти у літак із пістолетом. Чому, заходячи у Верховну Раду, ми не можемо пройти ту ж процедуру? Чому така неповага до Верховної Ради?». За словами А. Парубія, при вході до парламенту встановили спеціальні сканери, щоби не було приниження депутатів і не перевіряли їх особисті речі. Голова Верховної Ради розповів, що сканери ще не закупляли — їх перевезли з інших місць. Однак він не виключив, що невдовзі доведеться приймати зміни до бюджету, щоби передбачити закупівлю і сканерів для проходження контролю при вході до парламенту, а також нове обладнання перед будівлею парламенту — стовпчики-шлагбауми, які піднімаються, щоби зупинити авто, яке може чинити загрозу безпеці. А. Парубій висловив сподівання, що за декілька днів всі депутати адаптуються до нових умов входу до парламенту, і більше жодних інцидентів, як у перший день, не виникатиме.