Енергореконструкцію сільської школи здійснили у Великоандрусівській об’єднаній територіальній громаді Світловодського району. Стару опалювальну систему перевели на сучасне шведське обладнання із застосуванням технологій відповідно до європейських стандартів.

Символічну стрічку модернізованої опалювальної системи перерізають Мартін Хагстрьом, сільський голова Великоандрусівської ОТГ Ніна Іващенко та Сергій Кузьменко.

Фото із сайту Кіровоградської ОДА.

За інформацією прес-служби ОДА, роботи з реконструкції розпочали 2017 року. Загалом змонтовано два циркуляційні насоси котельні, шість теплових насосів «Осtopus» системи IS120, 18 зовнішніх блоків (випарників) теплових насосів, замінено трубопроводи системи опалення, встановлено 90 нових радіаторів. Керування новою системою опалення — дистанційне: на пульт надсилаються відомості 
про стан роботи насосів і температуру в приміщенні.

Також у школі замінено на енергозберігаючі склопакети 28 віконних блоків.

Кошти на виконання робіт, а це майже 4 мільйони гривень, об’єднана територіальна громада отримала як субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури.

На модернізованому об’єкті побували Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Мартін Хагстрьом, голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко та голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, представники компанії-підрядника.

Директор компанії «Октопус Енерджі», яка є офіційним представником шведських теплових насосів, Андрій Гевеля наголосив, що Великоандрусівська школа — перший в Україні соціальний об’єкт, на якому використали шведські технології.

Пан Мартін Хагстрьом відзначив, що Королівство Швеція підтримує реформи в Україні, та наголосив на важливості децентралізації. За його словами, Швеція має гарний досвід у цій сфері, а більшість податків у країні спрямовують до місцевих бюджетів.

Кіровоградська область.