ХЕРСОН:

Негода «вбила» фестиваль на Херсонщині. Ще торік у Каховському районі області анонсували проведення першого фестивалю «Маленька Голландія», центром якого мало стати ціле поле рожевих та фіолетових квітучих тюльпанів площею 0,7 га, привезених саме з Голландії. Свято квітів планували на березень, але фермер із села Любимівки Олег Демченко, який і став його засновником, із прикрістю заявляє, що запланованого шоу не буде.

«У березні наші тюльпани справді виткнулися, і вже відбили перший листочок. Але одразу за тим пішов дощ, а після дощу вдарили морози — і бутони сформуватися не змогли. Ми обстежили поле, і виявили, що більша частина тюльпанових цибулин у землі вціліла, але навряд чи вони зацвітуть нинішньої весни — хіба що деякі», — розповів Олег Демченко.

Ще більше, ніж фермер, засмучені любителі краси. Вони обіцяють усе одно приїхати до Любимівки у квітні — не на фестиваль, а просто помилуватися «острівцями» красивих квітів. Хоча Олег Демченко не відступає: він уже пообіцяв, що «Маленька Голландія» все ж відбудеться наступного року. І до поля тюльпанів тоді додасться ще плантація лілій — також привезених з Голландії. Вони, щоправда, розквітають пізніше, але довше милують око.

Утім, зі схожими проблемами зіткнулися й інші любителі природи. У Херсоні та сусідньому місті Олешки до потепління волонтери відклали дві масові акції з висаджування молодих сосон, які через брак грошей припинили саджати державні лісгоспи. Також чекають, коли погода «змінить гнів на милість».