На Херсонщині селяни з лісівниками конфліктують з чиновниками через «плацдарм» на узбережжі Каховського моря. Ділянку площею 24,6 гектара розпорядженням голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва передали для спільного використання приватній фірмі з села Гаврилівка Нововоронцовського району на 49 років. Оскільки земля на території Гаврилівського лісництва, користувачам заборонили зводити тут будь-які капітальні споруди. Натомість вони зобов’язалися відновити тут сад плодових дерев, прокласти рекреаційну стежку — загалом перетворити пустирища на місце для екотуризму та літнього відпочинку. Стаття 18 Лісового кодексу України таке використання земель лісового господарства дозволяє (хоча подібного досвіду саме на Херсонщині поки що немає), та її передача у розпорядження комерційної структури уже спричинила протести і селян, і лісівників.

До керівництва Херсонської облдержадміністрації звернулися працівники того-таки Гаврилівського лісництва. Вони застерігають, що вподобана «приватниками» ділянка є майданчиком для відтворення різноманітних видів дичини — кабана, козулі європейської, фазанів та зайців. А надмірна господарська активність відлякуватиме живність. У свою чергу, обурюється і громада сусіднього села Новоолександрівки. Понад 490 селян вкупі зі своїм головою Олександром Левечко також поставили підписи під колективним листом до Херсонської ОДА, у якому висловлюють побоювання, що з передачею у приватні руки їм перекриють вільний доступ до популярного місця відпочинку, та ще й набудують тут котеджів для «нових українців».
Прикладів такого свавілля у нас задосить, тож селяни й хочуть випередити події. Та навряд чи вдасться — усі папери стосовно права розпоряджатися землею лісового фонду фірма вже підписала, і зворотний шлях тільки через суд.
З листа мешканців Новоолександрівки до Андрія Гордєєва:
«Громада села не заперечує проти створення нових робочих місць, наведення порядку на території, розвитку інфраструктури даної місцевості. Не заперечуємо і щодо залучення тих інвесторів, які дійсно дбатимуть не лише про свої прибутки і будуватимуть незаконні «самобуди», але й враховуватимуть інтереси самої природи, прислухатимуться до порад лісництва, громади».
Селяни, звісно, навряд чи захочуть вгрузнути у судовій тяганині із новими користувачами угідь. Та якщо їх справді позбавлять доступу до місця відпочинку, відповідь може бути швидкою й суворою — від рукопашної з охороною аж до знищення огорож та іншого майна орендаря. Приклади таких конфліктів у нас перед очима. От тоді й стане зрозуміло, чи була позиція обласної влади у питанні розпорядження ділянкою такою вже зваженою, як нині переконують посадовці з «Білого дому» в Херсоні.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Мал. Миколи КАПУСТИ.

Херсонська область.