Футбол. Контрольний матч національних збірних. 23 березня.
Україна — Саудівська Аравія. 1:1. Голи: Кравець, 32, Аль-Мувалад, 38.
Україна: Лунін, Караваєв, Хачеріді (Ордець, 69), Ракицький, Матвієнко (Соболь, 65), Степаненко (Ротань, 46), Зінченко (Малиновський, 65), Марлос (Бєсєдін, 85), Коноплянка, Циганков (Буяльський, 46), Кравець. Тренер — Андрій Шевченко.
Саудівська Аравія: Аль-Мосайлем, Аль-Гарбі, Аль-Мувалад (Аль-Куваїкібі, 70), Аль-Шаграні (Аль-Фікі, 90+1), Осама Гавсаві, Омар Гавсаві, Аль-Джассам (Асирі, 80), Аль-Шегрі (Аль-Могагві, 61), Аль-Давсарі (Фаллатаг, 90+1), Отайф, Аль-Саглаві (Мувашар, 86). Тренер — Гуан Антоніо Піцці.
Рефері — Альберто Ундіано Мальєнко (Іспанія).
Марбелья (Іспанія). Муніципальний стадіон. 500 глядачів. 15 градусів.
Українська збірна провела перший нинішнього року поєдинок, маючи за суперника учасника фінальної частини чемпіонату світу-2018. На жаль, настрій нечисленним глядачам та учасникам зустрічі зіпсував дощ, котрий почався незадовго до початку матчу. І не тільки настрій, а й поле, котре перетворилося на болото. Зрозуміло, що за таких умов важко демонструвати технічний вишкіл і швидкість.
Починалося все для нас досить успішно. Українська збірна одразу почала діяти першим номером. А згодом одну з флангових атак ефектним ударом головою замкнув Кравець. Але вже швидко суперник скористався хронічною хворобою нашої збірної — невмінням протистояти стандартним положенням. Подача кутового завершилася для неї пропущеним м’ячем.
Після перерви аравійці значно пожвавішали, почали діяти жорстко, подекуди навіть грубо, і створили кілька гострих моментів. Натомість українцям мало що вдавалося попереду. Невміння конструктивно діяти в атаці, а отже, нульова реалізація — найбільше розчарування. Надто пізно перейшли на гру у два нападники. Якщо відверто, то не так, як очікувалося, зіграли Коноплянка та Зінченко.
Найближче до мети наша команда була на 89-й хвилині. Просто неймовірно: Аль-Мосайлем спочатку відреагував на «постріл» впритул від Бєсєдіна, а потім, навіть лежачи, примудрився впоратися з ударом Буяльського, котрий пробив метрів із восьми.
Можна сказати, що фінальний свисток Мальєнко врятував добряче втомлених «орлів пустелі» від можливої поразки. Але, на жаль, ми побачили такий (реальний) рівень нашої збірної, котрий не влаштовує нікого. А надто вболівальників...

***

Збірна України наступний спаринг проведе сьогодні проти команди Японії (ще один учасник фінального турніру ЧС-2018). Він відбудеться в Льєжі (Бельгія), на «Стад Моріс Дюфран». Початок о 15:20 (за київським часом).

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.