— Сироварня на Рівненщині руйнує міфи про неякісну продукцію в Україні, — сказала заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева (на знімку), побувавши на ПрАТ «Дубномолоко», що в місті Дубно на Рівненщині.

— Це підприємство європейського рівня. Тут сучасні технології, високий рівень організації праці, повна автоматизація — від постачання молока до виходу продукту.

У цеху ПрАТ «Дубномолоко».

Сучасним підприємство стало після реконструкції у 2007 році, коли тут встановили обладнання європейських фірм. Нині всі етапи технологічних процесів повністю автоматизовані та стандартизовані. Підприємство випускає 25 видів сирів — 12 твердих та 13 плавлених. Їх споживають в Україні, а також експортують у Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Молдову, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати. Має підприємство і міжнародну сертифікацію, тому може постачати продукцію в ЄС.
Як розповіла директор з виробництва ПрАТ «Дубномолоко» Наталія Шкаравецька, молоко, яке доставляється на підприємство, спочатку проходить ретельний лабораторний контроль і лише після цього потрапляє на переробку. Загалом за місяць тут переробляють 1350 тонн молока.
Дубенські сировари кажуть, що закуповують молоко у населення дедалі менше. Надають перевагу фермерським господарствам. Тож сировина на переробку потрапляє, минаючи «контакт із руками».
— Частка постачання молока другого класу, так званого бабусиного молока або ж «coca-cola-milk», на переробні підприємства значно зменшилася. В Україні намічається тенденція постачання молока на переробку саме з малих або середніх ферм. Вони мають належне обладнання, тому на них немає ручного доїння тварин, — пояснила Ольга Трофімцева. — Використання на виробництві молока екстра або рівня 1-го ґатунку — це нові стандарти, якість та безпечність. Його можуть виробляти фермерські дрібні та середні господарства, а також кооперативи. Людям необхідно об’єднуватися, закуповувати обладнання та підвищувати якість продукції. На це нинішнього року держава виділила кошти.

Юлія МУЛИК, Олександра ЮРКОВА.
Фото Юлії МУЛИК.