У столиці вітчизняного гончарства — селищі Опішня на Полтавщині — відбулася урочиста академія з нагоди 100-річчя від часу створення Василем Кричевським ескізів державного герба УНР та її перших банкнот. Згадане дійство, звісно, зовсім не випадково влаштували у тамтешньому музеї мистецької родини Кричевських. Тобто у знаменитому будинку Кричевського-Лебіщака.

На знімку: виконані Василем Кричевським  ескізи малого й великого гербів УНР.

Науковці, музейники, керамісти, представники творчої інтелігенції згадували яскраве гроно митців і громадських діячів, котрі сто років тому створювали не лише головні символи Української Народної Республіки та її валюту, а й, власне, творили нашу незалежну державу. Причому робили це в ті буремні часи, які, здавалося б, найменше сприяють творчості. Та саме їхня подвижницька праця і наполегливий творчий пошук, закорінений у наші національні традиції, народжували справжні шедеври.
Це засвідчують представлені в експозиції музею раритети. Ними стали не лише виконані Василем Кричевським ескізи малого й великого гербів УНР, її печаток та двогривневої купюри, а й зразки розробленої ним орнаментики, яку автор використовував при оформленні цих державних символів і грошових знаків. Тож відвідувачі унікальної скарбниці нашої минувшини мають змогу простежити шлях цих знакових творів, як то кажуть, від задуму до втілення...

Василь НЕЇЖМАК.
Фоторепродукція автора.