Область отримає майже 179 млн грн завдяки ініціативі Президента України Петра Порошенка, спрямованій на загальнодержавний розвиток сільської медицини.

«За статистичними даними, 55,6 відсотка населення нашої області проживає у сільській місцевості. Саме цим зумовлена така значна сума. Відтак, медична реформа має охопити чотири ключові аспекти: створення умов для забезпечення громадян якісними й доступними медичними послугами», — повідомив очільник області Степан Барна під час прес-конференції, присвяченій цій темі.
Нині в регіоні діють 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 215 амбулаторій загальної практики, 734 фельдшерсько-акушерські і фельдшерські пункти. З них вдалося реконструювати майже 45. Спрямували на це 17 млн грн капітальних вкладень. Крім цього, в області створили 40 об’єднаних територіальних громад, у дванадцяти з яких функціонують медичні заклади первинної ланки.
Проте, аби реалізувати фінансові можливості, які надає держава, потрібно розв’язати низку нагальних проблем. Одна з них — потреба в лікарях загальної практики. Таких штатних посад на Тернопільщині 643. Зайнято нині 567. «У цьому напрямі ми готові працювати спільно з медичним університетом, з головними лікарями, щоб забезпечити область кваліфікованими кадрами», — зауважив голова Тернопільської ОДА.
Згідно зі стратегією розвитку сільської медицини, в області мають намір побудувати 18 амбулаторій, кілька з них передбачатимуть житло для лікарів. 80 млн грн з цієї субвенції планують витратити на обладнання.

Фото надано автором.