У Полтавському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять відомої землячки — ученого-біолога, ботаніка, еколога, подвижниці паркобудівництва Олени Байрак. Минулого місяця вона та її чоловік — знаний звукорежисер, багаторічний творчий соратник незабутньої Раїси Кириченко Петро Сливка — загинули в автокатастрофі на Прикарпатті. На вечір пам’яті зібралися рідні, друзі, колеги пані Олени, продовжувачі її справи, митці, студенти, представники громадськості.

На фото: Олена Байрак (у центрі) під час екскурсії в дендропарку «Вербиченька» у селі Омельник.

Вони говорили про дивовижне вміння цієї жінки поєднувати в собі ґрунтовність ученого-дослідника, наполегливість організатора-практика, садівника й талант поета-пісняра, завдяки якому вона відкривала людям красу довколишнього світу. Адже саме Олена Байрак вибудувала сучасний екологічний каркас області, створила власну наукову школу.
Три десятиліття свого життя корінна полтавка віддала місцевому педагогічному інституту (згодом — університету). Пройшла шлях від студентки до одного з провідних викладачів, доктора біологічних наук, фундаторки кафедри екології та охорони довкілля. Потім працювала в столичних академічних наукових інституціях, Національному ботанічному саду, завідувала кафедрою заповідної справи Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління.
Та де б не працювала, завжди поспішала до своїх улюблених парків на Полтавщині, звідусіль привозила туди саджанці й насіння екзотичних дерев та рослин. До слова, «іменні» квіти Олени Байрак — іриси (один із нових сортів названо на її честь), вже прикрашають не лише рідний край еколога. Зрештою, добром і квітом вона засівала нашу землю найрясніше...

Фото автора.