Луганщина шукає шляхи розвитку свого аграрного потенціалу і одним з них бачить кооперацію на селі. «Виробництво продукції з доданою вартістю через розвиток переробної промисловості із залученням іноземних інвестицій та оптимізація логістики з виходом на зовнішні ринки збуту дадуть поштовх до процвітання аграрної Луганщини», — вважає очільник області Юрій Гарбуз.
Стратегічною галуззю сільського господарства регіону є тваринництво, але його частка в структурі сільгоспвиробництва скоротилася до 16 %. Поголів’я ВРХ зменшилося порівняно з минулим роком на 8 % і становить майже 49 тис. голів. 
Під час обласної наради «Актуальні проблеми сільського розвитку, шляхи їх вирішення» в. о. голови Асоціації сільгосптоваровиробників Луганщини Валерій Окопний зауважив, що набуває чинності ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», який, зокрема, передбачає використання другого сорту молока у виробництві нехарчових продуктів. Відмова від прийому такого молока для харчових продуктів спричинить зниження прибутків селян та призведе до скорочення сектору тваринництва.