Дегазацію міського сміттєзвалища, яке діє з п’ятдесятих років минулого століття, хочуть розпочати в Кропивницькому. Кошти в цей проект планують інвестувати українське ТОВ «ЛНК» та англійський інвестиційний холдинг «Rich Ноlding England». Орієнтовна вартість — 1,5 млн євро. Попередньо прогнозована потужність електростанції — 600 кВт. Планується виробляти до 4,8 млн кВт/г електроенергії на рік.
Біогаз, що утворюється в результаті розкладання органічних відходів, перетворюватимуть на електроенергію, яку продаватимуть у загальну електромережу за «зеленим» тарифом.
Однак містян цікавить, що собою являють інвестори та чи найкращими для міста є умови, запропоновані ними? І яка рентна плата надходитиме за користування полігоном до міського бюджету? Для прикладу, Черкасам ТОВ «ЛНК» запропонувало свого часу п’ять відсотків винагороди від коштів, які надходитимуть на рахунок інвестора від проданої електроенергії. У Житомирі за користування полігоном встановлена 10-відсоткова рента, а за полігон в Броварах — 15 відсотків.

Кропивницький.