На Донбасі спостерігається весняне загострення ситуації. Після відносного затишшя російсько-окупаційні війська продовжують зривати домовленості про повне припинення вогню, нарощуючи кількість обстрілів. Так, за даними штабу АТО на 28.03 противник 32 рази відкривав вогонь по українських позиціях, використовуючи при цьому великокаліберну зброю.
Як повідомляє група «ІС», після закінчення проведення виборів президента РФ частини та підрозділи 1-го й 2-го АК оперативного угруповання російських окупаційних військ з 20 березня ц. р., а також інші «силові структури» окупаційних військ переведені в повсякденний режим діяльності. На своїх полігонах вони продовжують інтенсивні заходи щодо бойової підготовки. При цьому основні зусилля противника спрямовані на підготовку й проведення батальйонних тактичних навчань, а також здавання підсумкової перевірки за зимовий період навчання. Крім того, на тимчасово окупованих територіях Донецької й Луганської областей триває звірення даних по місцевому мобілізаційному ресурсу й підготовка приписного особового складу...
Нинішня ескалація ситуації на сході нашої країни пов’язана з особливостями українського конфлікту, який має тенденцію періодично посилюватися й згасати. Таку думку в інтерв’ю «Голосу Америки» висловив спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер. За його словами, ця маятникова тенденція триває роками.
У свою чергу перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Хуг закликав усі сторони конфлікту дотримуватися режиму перемир’я. Він нагадав, що Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі оголосила про поновлення зобов’язань дотримуватися режиму припинення вогню з 30 березня. Хуг вважає: сторони могли б скористатися відносним затишшям для втілення угод у повному обсязі, а не проводити навчання й ротацію й застосовувати важке озброєння. «Це можливість для того, щоб цивільна логіка почала переважати й щоб військова логіка зникла», — пояснив представник Місії ОБСЄ. При цьому він апелював до бажання цивільного населення по обидва боки лінії розмежування повернутися до нормального життя.