У торговельних центрах та закладах освіти проведуть масштабні перевірки на відповідність пожежній безпеці

Відкриваючи чергове засідання Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністр Володимир Гройcман наголосив на тому, що уряд формує абсолютно чіткі умови для зростання національної економіки. «Зростання відбувається, хоч і не такий реактивний, як ми хотіли б, — сказав він. — Для цього важливо запроваджувати зони вільної торгівлі з нашими партнерами».

Очільник Кабміну нагадав, що торік урядовці інтенсивно працювали над завершенням переговорів про створення такої зони з Ізраїлем. Перемовини відбувалися у чотири раунди. В. Гройсман подякував за серйозну та системну роботу в цьому напрямку Першому віце-прем’єр-міністру — міністру економічного розвитку та торгівлі Степану Кубіву, заступнику міністра Наталі Микольській, а також іншим урядовцям та Президенту. Завдяки злагодженим зусиллям, підкреслив він, переговори перейшли на завершальну стадію. Як результат — ми вийшли на фіналізацію підписання угоди. «Відкриваємо нові ринки для української продукції, — резюмував В. Гройсман. — І це позитивно відобразиться на розвитку економіки і нашої конкурентності».
Однак основну увагу під час учорашнього засідання урядовці приділили ухваленню рішень, необхідних на виконання закону про реформу медичної сфери, яку в парламенті прийняли восени. «Ми всі розуміємо, в якому жахливому стані перебуває медицина», — звернувся Прем’єр-міністр до громадян. В умовах відсутності війни на це просто не звертали уваги, зауважив він, відзначивши, що має «особисті рахунки з неякісною медициною». «Я теж втрачав близьких людей тому, що українська медицина була нездатною і неспроможною їх врятувати, і думаю, що біль від утрати йде з нами по всьому життю, — сказав глава уряду. — Не хочу, щоб медицина залишалася занедбаною, а лікарі працювали на мінімальних заробітках». Водночас, підкреслив він, неправильно казати, що нині в медицині все погано через реформу, бо її ще навіть не почали втілювати. Мовляв, на те, щоб результат став відчутним, підуть роки, але вже з 2019-го ситуація має покращитися. Глава Кабміну особливо наголосив на тому, що медицина не стає платною, просто держава платитиме за те, що необхідно хворим. У цьому контексті особливої ваги набуває відповідальність місцевих органів влади, які, за його словами, «нині мають мільярди» і можуть зробити якісними приміщення поліклінік та палат, придбати необхідне обладнання. А держава — платитиме за послуги цим закладам. «Такий собі процес капітального ремонту країни», — сказав В. Гройсман.
В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун наголосила на тому, що українцям не варто поспішати під час добору свого сімейного лікаря. Кінцевого терміну підписання відповідної декларації немає, а головним у цьому питанні є свідомість вибору, каже вона. Нині система «Електронне здоров’я» успішно пройшла роботу в тестовому режимі. Регіони отримують усі інформаційні матеріали і незабаром з’явиться соціальна реклама про вибір лікаря на національних та регіональних каналах. В уряді працюють також над формуванням гарячої лінії, щоб за номером 1545 люди змогли дізнатися про все необхідне. Учора урядовці дали зелене світло ранньому старту закупівлі ліків за кошти 2018 року і прийняли номенклатури з дев’ятьох напрямків, удосконалили освіту практикуючих лікарів і запровадили єдиний кваліфікаційний іспит для магістрів, а також схвалили проведення міжнародного іспиту з основ медицини для лікарів у 2018 році. Посилили й можливості служби екстреної медичної допомоги. Уляна Супрун повідомила про призначення на посаду керівника Національної служби здоров’я публічно обраного на конкурсі Олега Петренка. Він, зі свого боку, висловив сподівання на спільну успішну подальшу роботу.
Окрім того, Прем’єр-міністр висловив своє співчуття усім, хто втратив рідних під час трагедія в Кемерові. Він зазначив: найстрашніше, що в пожежі загинули діти. Пригадавши трагедію минулого року в Одесі, В. Гройсман наголосив на необхідності робити все, щоб подібне не могло повторитися. Для цього потрібен жорсткий контроль, сказав він, водночас, наголосивши на тому, що важливо зробити цей контроль системним. «Уряд прийняв рішення про те, щоб дозволити ДСНС перевіряти школи, садочки та місця скупчення людей на предмет безпеки, — сказав глава уряду. — Але очевидно, що цю роботу потрібно розширити і нині ми даємо доручення Міністерству внутрішніх справ і Державній службі з надзвичайних ситуацій спільно з іншими органами влади і владою на місцях розпочати масштабну перевірку торговельних центрів, кінотеатрів, шкіл, садочків, дитячих клубів тощо. Деякі власники, в гонитві за збагаченням, кожен сантиметр використовують, щоб заробити зайву гривню. Попереджаю всіх — зробіть самоперевірки своїх закладів». Під час перевірок увагу звертатимуть на засоби пожежогасіння та сигналізації в закладах освіти, охорони здоров’я та дитячих садочках. «Мені не потрібні штрафи, потрібна безпека людей», — наголосив Прем’єр-міністр. Через місяць інформацію про хід перевірок він обіцяв зробити публічною, а також запевнив, що буде створено публічний реєстр відповідності закладів заходам безпеки.

Надія СМІЯН.