На мапі Рівненщини досі є села, що називають неперспективними. Ще років п’ятнадцять тому такий ярлик повісили і на село Федорівку (на знімку), що в Сарненському районі (належить до Вирівської сільської ради).

 Однак населений пункт, де мешкають 700 осіб, не підтвердив того ярлика, а живе своїм розміреним життям.

У місцевій школі навчаються 137 учнів. Директором тут Світлана Адамівна Куришко, яка має майже два десятиліття педагогічного стажу. Вона з місцевих. Знає всіх у селі, що допомагає в роботі з батьками. Разом з чоловіком Володимиром Дмитровичем, який пройшов Афганістан, втратив там здоров’я, виростили трьох дітей. Син навчається в Тернопільському політехнічному університеті, а дві доньки обрали мамину стежку — вчителюють. Має Світлана Адамівна школи захоплення — любить грати на баяні (на знімку).


Директор школи розповідає про співпрацю з Вирівською сільською радою. Ще за каденції Юрія Солтиса в навчальному закладі побудували внутрішні вбиральні, замінили дах, оновили фасад. Цього року за сприяння сільського голови Богдана Опалька та депутатського корпусу огородили заклад. Розповіла Світлана Адамівна і про проблеми: двозмінне навчання, потребу в спортивному та актовому залах. У школі укомплектовані за сучасним принципом п’ять класних кімнат, працює комп’ютерний клас, є якісний Інтернет. Гордість школи — учениця 9 класу Ангеліна Таргоній — неодноразовий призер районних конкурсів, олімпіад (на знімку).


ФАП у Федорівці діє з 2005 року, його також звели за кошти сільського бюджету. Очолює медзаклад Ольга Мельник. Від неї дізналися, що нині в селі є сім малюків до року та чотири вагітні жінки. Того дня в медпункті прийом громадян здійснювали сімейний лікар Ясногірської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини Григорій Забіяка та медична сестра Людмила Плугатаренко. Понад 40 людей отримали консультації фахівця, а ще виписали 56 рецептів на безплатні ліки згідно з програмою «Доступні ліки». Щодо проблем закладу, то актуальною залишається нагальна потреба в проточній воді.
Попри те, що Федорівка невеличка, доїхати сюди можна комфортно, адже дорога біля будинків заасфальтована. Проте в самому селі вона потребує ремонту. Як зауважив очільник чисельної громади Богдан Опалько, цей шлях підпорядкований обласному управлінню доріг, тож ремонтувати його органу місцевого самоврядування заборонено. Щодо решти вулиць — їх частково прогрейдерували.
Дороги, ймовірно, — найболючіша проблема селян, адже населеним пунктом щодня проїжджають десятки автомобілів із Вирів, Селища, Ясногірки... Та, попри такий вагомий недолік, Федорівка має і маленькі успіхи: незабаром у селі запрацює вуличне освітлення, його відновлюють за власні кошти. До речі, всі новозабудовані масиви тут електрифікують за рахунок сільського бюджету.

Ольга ЛОТОЦЬКА.
Фото Василя СОСЮКА.

Сарни Рівненської області.