Понад 500 силовиків по периметру будівлі, жорсткий пропускний контроль та вигуки «ганьба» — саме так розпочалася сесія Миколаївської обласної ради, яка завершилася достроково.

Адміністративну будівлю пікетували представники громадських організацій та політичних партій, серед яких активісти «Національного корпусу», «Свободи», «Руху нових сил», «ДемАльянсу». Їх вимога — відставка голови обласної адміністрації Олексія Савченка. Нагадаємо, що хвилю обурення викликало самогубство в. о. директора КП «Миколаївський міжнародний аеропорт». На думку пікетувальників, саме фінансові махінації, до яких вдавалися на підприємстві під тиском очільника області, спровокували трагедію.

Депутати встигли тільки проголосувати за зміни до порядку денного, як до сесійної зали пробилися майже 50 мітингувальників (на знімку) і заблокували трибуну. Вимога до депутатів — висловити недовіру голові ОДА від депутатського корпусу та усунути його з посади. Голова обласної ради Вікторія Москаленко попросила активістів не влаштовувати «махновщину».
— Якщо вимагаєте дотримання закону в справі Волошина, то не примушуйте нас зараз порушувати закон, — намагалася пояснити активістам голова обласної ради. — Ми не призначаємо голову адміністрації і не маємо права його відсторонити. Все, що можемо зараз зробити, — це проголосувати за те, щоб викликати Савченка, який зараз на лікарняному, найближчим часом на сесію і заслухати його звіт. І тільки на основі цього проголосувати або не проголосувати за визнання його роботи незадовільною. Всі інші наші рішення можуть бути оскаржені.
Під час виступів деякі зауважили, що їх також не влаштовує Савченко як голова адміністрації, але діяти протиправно і голосувати під тиском вони відмовляються.
Після короткої перерви, під час якої голова Вікторія Москаленко радилась з головами фракцій щодо проекту рішення по звіту очільника області, депутати майже одностайно проголосували за те, що протягом двох тижнів вони заслухають Олексія Савченка у будь-який призначений ним день, ознайомляться з перебігом розслідування і винесуть рішення.
Активісти не погодилися на такий компроміс і відмовилися надати можливість депутатам розглядати питання згідно з порядком денним. Депутати, у свою чергу, винесли пропозицію закрити роботу сесії і перенести її на інший день. До речі, Миколаївська обласна рада мала розглянути мало не 50 питань. Зокрема, звіт про виконання бюджету області за минулий рік, а також перерозподіл понад 500 мільйонів гривень, левова частка яких — це субвенція з державного бюджету.
Активісти пообіцяли зібратися третього квітня на Банковій.
Коли верстався номер, голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко попросив Президента усунути його від виконання обов’язків на час проведення досудового слідства в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом самогубства виконувача обов’язків директора КП «Миколаївський міжнародний аеропорт», Народного героя України Владислава Волошина.
Про це він заявив у коментарі журналістам у Києві (пряма трансляція велася з особистої сторінки Савченко в соціальній мережі Facebook). За його словами, відповідну заяву він зареєстрував в адміністрації Президента України в п’ятницю, 30 березня.
— Щоб уникнути будь-яких спекуляцій, я прийняв таке свідоме рішення, — сказав він.

Марина ШКОРУБСЬКА.
Фото надано автором.

Миколаївська область.

 

КОМЕНТАР

Народний депутат України по 130-му виборчому округу (Миколаївська область) Андрій ВАДАТУРСЬКИЙ (фракція Блоку Петра Порошенка):

— У Конституції чітко прописується, як народ висловлює і використовує свої права. Є таке поняття — волевиявлення. Як це відбувається? Народ йде на вибори і вибирає кращу людину, яка представлятиме його інтереси і ухвалюватиме якісь рішення. Три роки тому народ обрав своїх представників до обласної ради, тому я вважаю неправильною таку поведінку, тиснути і втручатися — неправильно. Я не знаю, хто вони, яку позицію висловлюють. Це неправильно і нелегітимно! Всі ті питання, які можуть бути прийняті, можуть бути недійсні.