Уряд заслухав звіт МОЗ про запровадження програми «Доступні ліки». Прем’єр Володимир Гройсман у зв’язку з цим нагадав, скільки скептичних заяв лунало, коли рік тому цю програму тільки почали впроваджувати. «А сьогодні 8 мільйонів українських громадян, які мають хронічні хвороби серця, бронхіальну астму чи діабет, щоденно користуються цією програмою та отримують необхідні ліки», — сказав він, та підкреслив, що за кожного із цих 8 мільйонів держава розрахувалася на сто відсотків. Як наслідок, вже нині на 5—7 відсотків зменшилась кількість викликів «швидкої» до пацієнтів із гострими та астматичним станами.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун поінформувала: до участі в програмі «Доступні ліки» вже приєдналися 7138 аптек, або кожна третя аптека країни. У 2017-му в рамках програми було виписано 15 мільйонів рецептів на загальну суму 708 мільйонів гривень, і в бюджеті на 2018 рік для цього передбачено мільярд гривень. «Коли у квітні минулого року стартувала програма, то до неї було включено 153 препарати, а тепер вона охоплює 239 найменувань ліків», — сказала вона. Та додала, що також вдвічі зросла кількість безплатних препаратів. «Минулого року було 23 препарати, які відпускалися без співоплати, а сьогодні їх уже 47», — зазначила У. Супрун та зауважила, що ще одним здобутком є те, що пацієнти стали приймати ліки з ефективністю. Загалом динаміка впровадження програми свідчить, що коли рік тому нею в кожній області користувалися 20—30 тисяч пацієнтів, то нині ця цифра сягнула 200—300 тисяч. Важливим є й те, що задля приєднання до програми деякі виробники майже на 60 відсотків знизили вартість низки препаратів.
Відповідаючи на запитання прем’єра щодо доступності ліків у сільській місцевості, У. Супрун зазначила, що сьогодні не всі фельдшери знають, що за цією програмою вони можуть і виписувати, і відпускати ліки у своїх ФАПах. У зв’язку з цим вона закликала їх активніше користуватися цією можливістю, а органи місцевої влади — сприяти доступності програми в найменших населених пунктах.
В.о. міністра також повідомила, що найближчим часом розпочнеться запровадження електронного рецепта. Тож пацієнти зможуть отримувати ліки за SMS-кодом.
Коментуючи початок кампанії з вибору громадянами свого лікаря, У. Супрун наголосила, що вже з липня цього року заклади первинної медичної допомоги гарантовано надаватимуть чіткий перелік послуг. «Рік тому нам казали, що не буде довіри до програми «Доступні ліки», що лікарі не виписуватимуть рецепти за діючою речовиною та що аптеки не видаватимуть ці ліки, що держава не буде вчасно розраховуватися з виробниками та аптеками», — нагадала в.о. міністра та підкреслила, що попри ці заяви програма вже стала звичною реальністю для мільйонів громадян. Такого саме результату вона очікує і за наслідками вибору українцями свого сімейного лікаря.
Реагуючи на критику, яка пролунала на адресу МОЗ під час засідання профільного парламентського комітету, глава уряду назвав несерйозними заяви політиків про те, що саме нинішня команда міністерства розвалила медицину. «Хоч би що ми починали, нам завжди заявляють, що нічого не вийде», — сказав В. Гройсман та запитав, як критики ще не здогадалися звинуватити наше Міністерство охорони здоров’я в тому, що воно й «Новачок» створило. Відтак прем’єр підтримав команду МОЗ та подякував їй за якісну роботу. Під час обговорення глава уряду також відзначив важливість невідкладного запровадження реєстру медикаментів у лікарнях. «Бо, наприклад, ми закупили ліки і передали їх до лікарні, а там пацієнту кажуть, що їх немає. І водночас ці ліки продаються у розміщеній в лікарні аптеці», — сказав він та підкреслив, що відкритий електронний реєстр дасть змогу пацієнтам в режимі реального часу бачити, які медикаменти насправді є в лікарні.

Сергій ЛАВРЕНЮК.