Коли у грудні 2016-го у центральному парку Рівного імені Т. Шевченка просів асфальт, фахівці зняли його, щоб з’ясувати причину. І виявили там підземелля.

— Історики мають щодо цього дві теорії: одні припускають, що то був підземний перехід, побудований князем Станіславом Любомирським, —розповідає начальник управління культури Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко, — інші — що це було підвальне приміщення «палацу на гірці» князя Фредеріка Любомирського. Побутує легенда (не підтверджена науково), буцімто це частина монастирських ходів.
Об’єкт викликав інтерес у рівнян та гостей міста. Відтак, як розповіли у міськраді, його вирішили зробити однією з атракційних візитівок європейського рівня Рівного. І назву вже придумали — «Маленький Версаль». Це буде архітектурний комплекс, який зведуть у парку в рамках проекту «Таємничі підземелля Рівного». Його реалізують переважно за кошти Європейського Союзу — відповідні контрактні документи вже підписані між представниками ЄС та міським головою Рівного Володимиром Хомком. На реалізацію грантового проекту «Таємничі підземелля Рівного» спрямовано 443 тисячі євро: 90 відсотків — це кошти ЄС, 10 — із міського бюджету.

Цими днями у Рівненській міськраді представили ескізний проект «Маленького Версалю» (на знімку). У таємничих підземеллях Рівного — пам’ятці архітектури місцевого значення — постануть дві атракційні інтерактивні квест-кімнати. Фундаменти древніх мурів накриють археологічним вікном із вмонтованою системою світлозвукового шоу. Таким чином, рівняни та гості міста щовечора спостерігатимуть за древньою археологією, яка переливатиметься різними кольорами під звуки класичної музики.
Цей унікальний туристичний об’єкт має бути збудований і підготовлений до експлуатації за найближчі двадцять чотири місяці.

Фото надано автором.