Хоча парламент і ухвалив закон про заборону курити у громадських місцях, його мало де дотримуються. Я це бачу на прикладі Рівного, де мешкаю. Любителі цигарок не замислюються над тим, що деяким людям, які страждають на астму, серцево-судинні захворювання, мають алергію на тютюн, цигарковий дим важко переносити. Тим часом курять у під’їздах, на зупинках громадського транспорту і навіть на дитячих майданчиках, коли їхні діти граються зовсім поруч.
Мене подивувала така картина. Подружня пара вивела на прогулянку двох своїх малюків — на вигляд два з половиною і п’ять років. Чоловік тримав за руку старшого, дружина — меншого. А самі дорослі курили цигарки. Подумалось, хіба від такої прогулянки діти матимуть користь?
А найбільше обурило те, коли побачила на сходах одного з супермаркетів вагітну жінку, яка курила!
А ось у місті Дубно нашої Рівненської області — перлині туризму Рівненщини — міська рада 23 лютого цього року прийняла рішення про заборону куріння у ряді громадських місць. От би так зробили і в інших містах. У Дубно заборонили курити у під’їздах житлових будинків, підвалах, на горищах; у десятиметрових зонах біля архітектурних, історичних та культурних пам’яток, а також навчальних закладів, лікарень, на зупинках громадського транспорту і маршрутного таксі; у двадцятиметрових — біля храмів та церковних споруд. А у зонах відпочинку — парках, скверах — дозволяється курити тільки у спеціально відведених місцях. За невиконання рішення Дубенської міської ради передбачені штрафи.
На мою думку, курці так вільно почуваються, створюють іншим незручності, бо не працює закон про заборону куріння у громадських місцях. Цікаво, на скількох порушників закону накладено штрафи в Україні, чи є десь така статистика?

Рівне.